Предлагат да се забрани пушенето в пристройките на заведения

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане законови промени, с които да бъде въведена тотална забрана за пушене на закрито и да се сложи край на пушенето в пристройки на заведения, съобщава NOVA. Промяната засяга и наргилетата. Наесен ще стане ясно дали предложенията ще бъдат факт.

Пълна забрана за пушене в пристройки на заведения, които често виждаме да са оградени с найлонови стени и тавани, като тя ще важи и за наргилетата – това са част от промените в Закона за здравето, подготвяни от ресорното министерство и публикувани за обществено обсъждане.

В заградените с найлони пристройки на заведения да не се пуши, предвиждат промените. Те ще се определят като затворени обществени помещения, като под такива се разбира и места с покрив и три стени, независимо от материала, от които за изградени, обясни Снежана Поповска, главен експерт в здравното министерство. С промените ще бъде забранено и пушенето на наргиле в заведенията. “Всичко продукти за наргиле, съдържащи или несъдържащи тютюн, попадат в забраната, защото до момента така успешно се заобикаляше забраната за тютюнопушене”, каза Поповска.

Очаквам загубите да са 20% или дори повече”, заяви Анна Петрова, управител на заведение.

Здравните власти аргументират предложенията за промени с вредите за здравето, които се нанасят от тютюнопушенето. “Независимо какво гори, когато се извършва процесът горене, се отделят токсични вещества, които вредят не само на дихателната система, но и на целия организъм”, каза пулмологът д-р София Ангелова. Според нея вредата от наргилето е същата като тази от цигарите. “Ако седиш в нергиле бар и пушиш в продължение на 80 или 120 минути, поемаш дим, който е равен на дима от 100 изпушени цигари”, каза лекарят.

Санкциите за собствениците на затворени помещения, в които се пуши, ще бъдат от 300 до 5000 лева.

Обсъждането на промените ще продължи месе
ц. Наесен ще стане ясно дали те ще бъдат факт.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − two =