Преливат язовири в Смолянско поради снеговалежите

Язовирите „Златоград“ и „Пловдивци“ преливат, но няма опасност за населението в района на водоемите. Въведено е 24-часово наблюдение на всички водосбори и речни корита в областта. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

От рано сутринта отново вали сняг в по-голямата част на областта, с изключение на Източната – Мадан и Златоград, където вали дъжд.

Въведено е ограничение за движение на всички моторни превозни средства с вериги на територията на цялата Смолянска област, съобщи заместник областният управител на Смолян Адриан Петров. Новите мерки са въведени заради обилен снеговалеж в проходите, районите на Пампорово, „Рожен“, „Превала“, Девин, Борино и Доспат. Забранено е движението и на товарни автомобили с маса над 12 тона по всички пътища от републиканската пътна мрежа в областта, а останалите трябва да са без ремаркета и полуремаркета. На проходите има полицейски патрули, които не допускат нарушаване на забраните.

От Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) изпращат и допълнителна техника в региона за разчистване на проходите. Пренасочват се предимно машини от съседни области, които да са в готовност да се включат в разчистването. Разчистването на пътищата е затруднено заради обилния снеговалеж.

Нощта в региона е преминала спокойно, без валежи, което е спомогнало да спаднат нивата на речните корита.

„Имаме готовност да реагираме при всякаква ситуация, на този етап нямаме никакви притеснения“, коментира още Славов.

В областта няма затворени пътища и населени места без ток и вода.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 17 =