Пресни подправки: видове, свойства и успешни комбинации

Босилек

Най-добре е да отглеждате зеленината вкъщи. Зелените растения са едни от най-леките растения за начинаещи градинари и растат добре в саксии, така че не се нуждаете от много пространство.Добавянето на зеленина е лесен начин да придадете на всяко ястие специален вкус. Не знаете кое с кое да съчетаете? Използвайте нашите инфографии като кратка справка за това как да готвите и съхранявате пресни зеленчуци. Може би с някои видове зеленина вече сте добре запознати, а други не сте използвали. Опитайте да добавите шепа босилек към любимия си доматен сос или поръсете пилето с мащерка и розмарин, преди да го изпечете. Не се страхувайте да експериментирате, за да откриете нови необичайни комбинации и вкусове.

Никойдруг зеленчук не придава вкус на лято, както го прави босилекът. Има няколко вида от тази билка, включително опал, тъмнокафяв, тайландски босилек с анасонов вкус, както и класически босилек, който е в основата на пестото.

Босилекът има антисептични свойства, а съдържащият се в него бета-каротин насърчава образуването на витамин А, което подобрява здравето на косата, кожата и ноктите.

Приложение

Ако вашата кухня винаги е снабдена с босилек, приготвяйте песто! Можете да замразите песто в кубчета лед и да ги използвате, за да овкусите супа, или да размразите и да добавите песто към паста, особено през есенно-зимния сезон. Босилекът е по-добре да се използва в прясна форма. Може да се добави към месо, рибни ястия, салати и дори пица.

Съхранение

Най-добрият начин да запазите босилек: натопете растението във вода и покрийте листата с хартиен плик. Така той ще издържи от седмица до 10 дни. Имайте предвид, че в хладилника босилекът ще изсъхне бързо. За да замразите босилека, първо изплакнете листата и го изсушете – това ще предотврати потъмняване. За да изсушите босилека, използвайте дехидратор или разстелете листата на голям лист за печене и загрейте на минимална температура във фурната.

Кориандър

Можете да усетите горчивия вкус на това зелено растение в ястията от много кухни, включително мексиканска и виетнамска. Растението може да се консумира изцяло: във всеки супермаркет можете да се намерят семена, стъблата са ароматни като листата, а в някои азиатски рецепти се използват и корените на растението.

Кориандърът е известен с бактерицидно действие, така че се препоръчва да се използва при всички видове инфекции и заболявания на устната кухина. Поради своето диуретично действие, повлиява благоприятно сърдечно-съдовата система и бъбреците.

Приложение в готвенето

Кориандърът се съчетава перфектно с пиле, риба и тофу, придавайки на ястията билков аромат. Можете да го добавите към супа, салца и къри. Имайте предвид, че топлината може да омекоти вкуса на свежия кориандър, така че добавяйте го непосредствено преди сервиране.

Съхранение

Съхранявайте кориандъра, натопен в буркан с вода и с хартиен плик, покриващ листата (от една седмица до 10 дни). За да замразите кориандър, първо измийте листата и стъблата (това помага за запазването на цвета и аромата) и след това го подсушете, преди да поставите в хладилника. Можете, също така да смелите листата и стъблата в блендер и да ги зсмразите във форми за лед.

Копър

Копърът е роднина на магданоза. Използва се в готвенето по цял свят. Това е основната съставка в различни маринати, но се добавя и в много ястия – от сърми до супа.

Копърът е полезен при затлъстяване, диабет, солни отлагания, алергичен сърбеж на кожата и пустуларни кожни заболявания на лицето.

Приложение за готвене

Копърът може да се използва за подобряване на вкуса на различни ястия. Той се комбинира добре с риба, птици, яйца и пушено месо. Може да се комбинира и с други билки, например, магданоз или мента, както и да се добавя към супи и сосове. Най-добре е да добавите пресен копър в края на готвенето.

Съхранение

Съхранявайте копъра увит добре във влажна хартия, в торбичка в хладилника (7 до 10 дни). За да го замразите, поставете листата в наелонова торбичка и замразете с малко вода. Добавяйтепо една щипка всеки път, когато правите супа или сос.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 19 =