Пресни подправки: видове, свойства и успешни комбинации – 2

Майорана

Подобно на ригана, майорана е много популярна в средиземноморската кухня. Лекият флорален аромат особено добре се комбинира с месо и зеленчуци. Смята се, че това растение има антисептични, антипаразитни и тонизиращи свойства.

Приложение в готвенето

Майорана е по-мека от риган, поради това е по-гъвкава. Съвършено хармонизира с ястия от пиле, риба и тофу. Майорана ще допълни вкуса на всяка супа, салатен дресинг, макаронени изделия и зеленчуци.

Съхранение

Съхранявайте майорана, като увиете във влажна хартия и поставите в торбичка в хладилника (7 до 10 дни). За да замразите, смелете листата в блендер и изсипете сместа с малко зехтин във формички за лед.

Риган

Риганът принадлежи към семейството на на майорана и мащерка. Средиземноморският риган има по-мек вкус от мексиканския си колега. Използвайте го, за да сервирате спагети и сосове за пици или добавете щипка към любимата си рецепта с чили.

Риганът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, главно поради съдържанието на риганова киселина.

Приложение за готвене

Риганът има силен дървесен вкус, който най-добре се комбинира с месо. Неговият вкус и аромат се разгръщат най-силно при нагряване, така че можете да добавите риган в началото или в средата на готвенето.

Съхранение

Съхранявайте риган, обвит във влажна хартия и в наелонова торбичка в хладилник (7 -10 дни). За замразяване се използва същия метод, както с ригана. Да изсушите можете, както сушите и всички други билки – върху хартия или във фурната.

Магданоз

Магдабизът е основа за множество супи, сосове и яхнии. Има мек и тревист вкус, и перфектно допълва разнообразие от ястия, като може да се използва и за гарнитура.

Съдържа биологично активни съединенив и минерали. Магданозът е богат на пектини, биофлавоноиди и фитонциди.

Приложение в готвенето

Мекият аромат на магданоза дава възможност да се използва в много ястия, без да се заличава основния вкус. Добавя свежест на супи и ястия. Всичо – от риба, птиче месо, червено месо до бобови растения и нежни зеленчуци – се допълва от универсалния вкус на магданоза.

Съхранение

Съхранявайте магданоза увит във влажна хартия и торбичка в камерата на хладилника. Магданозът губи пи-голямата част от своя вкус, когато е изсушен, но запазва яркозеления си цвят. За да го изсушите, използвайте дехидратор или фурна.

Розмарин

Произхождащи от Средиземноморието, с характерен аромат на борови дървета, тези листа се използват за добавяне на аромат на сосове, масло, хляб и месни ястия.

Смята се, че розмаринът помага да се справим с метеоризъм, астма, заболявания на горните дихателни пътища и безсъние.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Приложение в готвенето

Розмаринът има силен, дървесен вкус, който най-лесно се комбинира с червено месо. Ароматът му се засилва при загряване, така че розмаринът може да се добавя по време на готвене. Той е идеален за супи, сосове за тестени изделия, хляб и масла. Тъй като е със силен аромат, използвайте малко количество от него.

Съхранение

Дръжте розмарина увит във влажна хартия в торбичка в хладилника. Ако искате да замразите, сложете листа и стъбла в пластмасова торбичка и поставете в камерата. За да изсушите, използвайте дехидратор или фурна.

Градински чай

Различен от другите, ароматът на градинския чай отдавна е познат в Средиземноморието и е широко използван както за кулинарни, така и за медицински цели. Меките, овални, сребристо-зелени листа имат леко горчив, млечен аромат.

Салвията (другото име на градински чай) има силно противовъзпалително, антимикробно и омекотяващо действие.

Приложение в готвенето

Салвията е специфична билка, затова нейният мирис и вкус не допадат на всеки. Съвършено се комбинира с мащерка или магданоз. Подходяща е за месо, птици и коренови зеленчуци. Ароматът е устойчив на топлина, така че можете да  добавите градински чай заедно с други съставки по време на готвенето.

Съхранение

Съхранявайте градински чай във влажна хартия в торбичка в хладилника. За да го замразите, поставете листата в торбичка в камерата или замразете във формички за лед, заедно със зехтин. За да го изсушите използвайте дехидратор или фурна.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 7 =