Преяждането по празниците ни прави по-щастливи

Преяждането по празниците ни прави по-щастливи. Въпреки големите трапези и вкуснотиите, които сме изяли от тях по Великден, ние не бива да изпитваме угризения, а по-скоро да внимаваме с количеството. Това заяви пред Bulgaria ON AIR диетологът Огнян Симеонов.

„Това преяждане води до едно щастие. Няма нищо проблемно човек да преяде. Повечето хора, преяждайки се чувстват виновни. Да изключим вината за това, което сме изяли, защото вината сама по себе си ни прави проблем на тялото. Това, което го имаме на трапезата, можем да го изядем, да преядем“, обясни той.

Специалистът уточни, че ако последното хранене по празниците е преди 19 часа, човек няма да изпитва дискомфорт в стомаха.

Симеонов изтъкна, че гладуването в делнични дни е много по-вредно, отколкото преяждането покрай Великден. И добави, че някои хора са толкова заети, че ядат само един път на ден или умишлено се ограничават.

Тялото не може да преработи до 150 грама филе за едно хранене, каза специалистът, според който не бива да се смесват прекалено различни храни като козунак, месо, яйца, салати. Това натоварва твърде много храносмилателната система.

„Повечето хора наблягат на десертите. Това, когато го правим в по-късни етапи, не е добре за тялото“, посочи той.

Въпреки че много хора вече са на работа, други са си слели почивните дни за Великден и Гергьовден и ще продължат с празничните трапези. Диетологът предупреди, че козунаците и сладкишите, които са останали, е по-добре да се ядат на закуска, а не по-късно през деня.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − 2 =