Президентът призова: Премиерът да ходи в парламента

Президентът Румен Радев направи обръщение към народа от парламенарната трибуна в първия ден от новата сесия на парламента и призова премиерът да се явява в пленарна зала поне веднъж месечно. „Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството.

Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните принципи

и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма”, каза държавният глава.

Той отчете, че българското правителство е едно от малкото, които не са обсъдили управленската си програма с Народното събрание. „Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще повиши и така необходимата гражданска активност в региона.

В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии. Мисля, че усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление също да бъде във фокуса на Народното събрание”, допълни още Радев. Той разкритикува факта, че зачестява практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби.

Президентът каза още: „Всеизвестно е, че

когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора те я трансформират в икономически облаги и ги инвестират в още повече власт.

Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт”.

Той е категоричен, че не трябва да пропускаме факта, че в страната има проблеми, чието решаване не само е неотложно, но изисква и по-далечен хоризонт. „Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност”, изтъкна още президентът.

Държавният глава посочи: „Необходима е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност, а за това е нужна промяна. Промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот”.

„Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност особено в малките населени места изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона”, заяви още Румен Радев. Според него образованието трябва да бъде подкрепено с повече мерки.

Според президентът времето за промяна изтича.

„Надявам се, че изложеното от мен ще предизвика не само упорство, но и е повод за размисъл, дебати и отговорни държавнически решения. България трябва да се превърне в нормална европейска държава с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да работят ефективно и то в интерес на гражданите. Без тези фундаментални предпоставки няма да има сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги.

Мое лично убеждение е, че пътят към постигане на такава цел минава през отправените от мен предложения. Тяхното претворяване в решения и изцяло в отредените по Конституция правомощия на българския парламент. Времето за промяна неумолимо изтича. Както изтичат навън младите и трудоспособни българи“, посочи още Радев.

Според него ако не се случат отговорни действия или апатията ще продължава, или улицата ще помете статуквото.

„Някои се напочиваха през август, докато ние работехме

и сега да ги снимат, за да ги забележат. Сега да излязат да изговорят маса глупости”. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод откриването на осмата сесия на Народното събрание.

„Но няма да си хабим енергията да им отговаряме. Да продължават“, каза още Борисов, цитиран от „Фокус”.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + eleven =