Проблеми на работното място – причина за заболявания след четиридесет години

Всеки от нас иска да получи работата на своите мечти, но реалността не винаги отговаря на очакванията. Ново проучване показва, че психологическият натиск на работното място  и други професионални проблеми сега имат значително въздействие върху вашето здраве в бъдеще.

Американски социолози от Университета в Охайо проучват влиянието на неудовлетвореността от работата в началото на кариерата върху здравето в дългосрочен план.

За целта са използвали данните от изследването на 6432 американци, започващи през 1979 г. до днес. Когато започва проучването, повечето участници са били на възраст не повече от 14-22 години. Те били помолени да преценят нивото на удовлетвореност от работата от 1 (не харесвам) до 4 (наистина харесвам). Резултатите били разделени в четири категории:
постоянно ниска (45%) и стабилно високо удовлетворение от работата (15%),
постепенно падане (23%) и постепенно увеличаване на удовлетвореността (17%).

След 40 години всички доброволци съобщават за здравословните си проблеми. Изследователите са използвали данни от група от участници, които са били доволни от работата си през цялата си кариера, за да сравнят здравните им показатели с останалите групи. И стигат до следните изводи:

в групата хора с постоянно слабо удоволствие от дейността им,  депресия , прекъсвания на съня , тревожност и склонност към психични разстройства са по-чести  ;

в групата с намаляващо удовлетворение също има безсъние и други нарушения на съня , прекомерна тревожност и лошо психическо здраве. Въпреки това повечето от тях успяват да избегнат синдрома на хроничната умора , депресията и много от емоционалните проблеми, които предишната група има.

Тези участници, чието професионално начало не е било много добро, но постепенно удовлетворението от работата нараства, нямат други здравословни проблеми в сравнение с контролната група; участниците, които са с постоянно слабо удовлетворение от работата си след 40 години и по-често страдат от психологически проблеми  и се чувстват физически по-эле. Например, те са имали по-чести нарушения на функциите на мускулно-скелетната система и катарални заболявания .

“Ако дълго време не се чувствате спокойни поради проблеми в работата си, това може да бъде предвестник на лошо здраве в бъдеще. Ние не говорим за рак или други сериозни заболявания, но постоянният стрес , тревожното разстройство и депресията могат да доведат до много сърдечно-съдови заболявания и други усложнения. Сигналите за неизпълнена кариера често започват да напомнятэа себе си около до 40 години, но могат да се проявяват по-рано “, – заключават изследователите.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 8 =