Продължителният сън е вреден за здравето

Дългият сън има отрицателно въздействие върху здравето – становището на специалисти от университета Киел във Великобритания е цитирано във вестник The Daily Telegraph. Учените казват, че подобна практика увеличава риска от смърт от последствията от сърдечносъдови патологии.

Според резултатите от техния експеримент с участието на 3 милиона души, тези хора, които са склонни да спят в продължение на 10 часа на ден, са с 30% по-голяма вероятност да умрат на по-ранна възраст от тези, които спят средно 7 часа.

Учените свърэват такъв дълъг сън с много голяма вероятност от инсулт, коронарна болест на сърцето и други съдови нарушения.

Научните експерти са убедени, че пациентите, които спят в продължение на 8 часа или повече, трябва да бъдат изследвани от кардиолози. При тези пациенти, казват те, често има обструктивна сънна апнея, свързана със спиране на дихателните движения по време на сън.

Изследователите имат основание да смятат, че дългосрочен престой в легнало положение, води до мускулна слабост, болки в гърба и ставите, както и промени в биологичните ритми, които засягат цялото функциониране на организма. В допълнение, прекомерният сън засяга способността на мозъка да произвежда специални химикали серотонин и допамин и по този начин да предизвика депресия.

Най-оптимален, здравните специалисти смятат съня по 7-8 часа на де

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − one =