Продуктите, съдържащи йод

Какви опасности крие недостатъчният прием на йод за нашето тяло и какви храни спомагат за предотвратяване на недостига на йод?

Йод – естествен елемент, който се използва от някои хормони и щитовидната жлеза. Йодът може да донесе както полза, така и вреда върху цялостното здраве, както и да наруши обмяната на веществата в тялото. Според статистиката, ние консумираме около 40-80 микрограма йод, което е 2-3 пъти по-малко от дневната норма.

Препоръчителната дневна норма на йод в храната на един възрастен е 150 микрограма, а за дете – 100 микрограма. В диетата на бременни и кърмещи жени, кодът трябва да е 220-290 мкг дневно.

Основната функция на йода в тялото ни е синтезът на хормони на щитовидната жлеза (тироидни хормони) – трийодтиронин (ТЗ) и тироксин (Т4). При недостиг на йод увеличава производството на тироидно стимулиращ хормон от хипофизната жлеза, в резултат на което щитовидната жлеза започва да се увеличава, за да компенсира производството на хормони.

Каква е ролята на хормоните на щитовидната жлеза?

  • Това оказва влияние върху развитието на мозъка на плода, както и по-нататъшното развитие на интелекта на детето
  • Засягат процеса на растежа и формирането на скелета
  • Стимулират протеиновия синтез
  • Подобряват имунитета
  • Увеличават адаптивната функция на тялото
  • Участват в метаболизма на въглехидратите
  • Повлияват способността за зачеване

Особено опасен е недостигът на йод при децата. Този период на недостиг на йод, може да повлияе на цялостното развитие на детето, неговото представяне в училище, способността за учене, да отслаби имунната система и да окаже влияние върху половото развитие.

При йоден дефицит се забавя сърдечната дейност, човек започва да изразходва много по-малко енергия, кожата става отпусната, косата и ноктите изтъняват. Може да се изпадне в дълбока депресия.

Как да се набави за организма,  необходимото количество йод?

Най-добрият начин за предотвратяване на недостиг на йод е използването на продукти, които съдържат йод. Кои храни са естествени източници на йод? Стандартни измервания на йод в храната не съществуват, тъй като концентрацията на йод във всеки продукт е различна. Като цяло, най-богати на йод са морските продукти, след това са животинските и т н. От всички, водораслите се считат за най-известният и надежден източник на естествен йод, но не по-лоши източници са яйцата и млечните продукти

Продукти, съдържащи йод

Морска храна

Треска, риба тон и скариди филтрират йод от морската вода. Само 100 грама треска осигуряват почти две трети от дневната норма на йод за възрастни. Нивата на йод в рибата и други морски дарове могат варират значително, така че да се следи дневната ставка е трудно.

Кафяви морски водорасли

Laminaria – вид морски водорасли, който се смята за най-добрият източник на йод. 1/4 чаша горещ зелен продукт съдържа почти два пъти повече от дневната норма. Този вид водорасли съдържа вещество, което е аналог на тироидин – хормон на щитовидната жлеза, поради което продуктът се препоръчва за нормализиране на функцията и при хипотиреоидизъм и тиреотоксикоза.

Внимание: използването на ламинария не се препоръчва при нефрит, фурункулоза, хеморагична диатеза и при свръхчувствителност към йод и морски продукти.

Мляко и млечни продукти

Млечните продукти също са отличен източник на йод за човешкото тяло. Най-голямо количество йод се съдържа в млякото – около 16 мг, по-малко в киселото – 14 мг, в сметаната – около 8 мг, в крема сиренето – 9 мг.

Плодове и зеленчуци

Някои видове плодове и зеленчуци, като ягоди или картофи, могат да бъдат здравословно допълнение към вашата диета, ако имате нужда от повече йод. Ако ядете картофите с кората, един средно голям печен картоф може да осигури 60 микрограма йод. Най-добър източник на йод, могат да бъдат плодове и зеленчуци, отглеждани в обогатена с йод почва.

Яйца

Без значение как ги предпочитате – варени, бъркани или пържени – яйцата могат да бъдат чудесен източник за попълване на запасите от йод в тялото. Само едно варено яйце осигурява около 12 микрограма йод.

Йодирана сол

Прекрасен продукт, само един грам от който осигурява почти половината от дневната норма от йод. Има две йодни съединения – йодат и йодид. Първото се счита за по-устойчиво. Обогатена по този начин сол може да се съхранява в продължение на две години, докато солта с йодид – общо 6 месеца

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − ten =