Прокастинация – не мързеливо и функционално нарушение

Набедените эа мърэеливци, вече  имат по-малко основания да се притесняват за неизпълнената работа и липсата на мотивация: китайски изследователи проучиха невронните принципи на отлагането и установиха, че това не е свързано с мързел. Прокрастинация е наречена тенденцията да се отлага работата за по-късно, но това не е мързел, който показва липса на старание. Прокрастирането е свързано с нарушаване на мотивационните, емоционални и волеви сфери. За желанието, целесъобразността, планирането и вземането на решения съответства на префронталната кора на мозъка и за формирането на емоции, мотивация и поведенчески отговори, эа които е отговорна лимбичната система. С помощта на мозъчната томография китайските невролози са определили, че производителността на труда е неблагоприятно повлияна от отслабването на сигналите, идващи от префронталната кора и засилването на емоционалните команди на лимбичната система.

Учени от Югозападния университет в Чонгкинг са проучили fMRI на 132 доброволци, които са били в състояние на почивка и бездействие по време на проучването. Преди това тенденцията им да отлагат работата за по-късен период се оценявала от 0 до 100 точки според “Общата скала на отлагане”. Укрепването на лимбичната “емоционална” система оказва неблагоприятно въздействие върху осъществяването на по-високи мозъчни функции, потиска невроните на префронталната “силна воля” и ни предпазва от контролиране на нашите решения.

Оказва се, че по-висока склонност към отлагане е свързано с хиперактивност на вентромедиалния кортекс, където сензорната информация се комбинира със сигналите на префронталната “волева” кора и емоционални реакции на лимбичната система на мозъка.

Учените предполагат, че повишаването на лимбичната система има отрицателно въздействие върху изпълнението на по-висока функция на мозъка, потиска невроните на главния мозъка и не ни позволява да контролираме своите решения и да работим ефективно.

Откритието на китайските учени може един ден да доведе до отлагане, което според някои проучвания эсяга 20% от възрастните. Засега изследователите не са открили ефективно лекарство.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 1 =