Психичноболен уби майка си в Пловдив

Психичноболен мъж на 27 години уби майка си в Пловдив, съобщава NOVA. 59-годишната жена е била пребита до смърт от сина си, оповестиха от полицията в сряда.

Около 8.30 ч. в Пето районно полицейско управление е постъпил сигнал за неприятна миризма от апартамент в ж.к. „Тракия”. При проверка на адреса в една от стаите била открита мъртвата жена, със следи от насилие по тялото. Пред криминалистите синът направил самопризнания, че преди дни двамата се скарали и той нанесъл побой на майка си.

„Това, което мога да кажа като експерт е, че най-вероятно в случая става въпрос за психотично мотивирано поведение в условия на хронично психично разстройство със сериозно нарушение в социалното функциониране”, коментира проф. Дроздстой Стоянов – член на експертния съвет по психиатрия към Министерството на здравеопазването.
„По принцип, винаги когато има продължително боледуване от ендогенна психоза, са налице рискове от враждебно и агресивно поведение към околните или към себе си, както и изпадане от социалните мрежи”, поясни експертът.

„Националната програма за психично здраве, която действаше до неотдавна, беше само декларативен документ, съчинен преди 15 години. При посещение на Европейската психиатрична асоциация през 2018 година, българското правителство и в частност Министерството на здравеопазването получиха препоръки, които бяха обсъдени в Народното събрание”, посочи Стоянов.

„Част от тези препоръки бяха свързани с изграждането на национална стратегия за следващите 8 години. В нея трябваше да бъдат заложени редица механизми и процедури, които имат отношение към подобни случаи, като например грижа за пациентите в общността, механизми за реинтегриране, програми за мобилна психиатрична помощ. За голяма съжаление, досега всички тези механизми не са направени”, каза Стоянов.

Той поясни, че в момента психиатричната помощ в България се извършва основно в болнични заведения, повечето от които са в много лошо материално състояние.

На практика, след като болните бъдат изписани, никой не следи за тяхното поведение и здравословно състояние. Според стратегията това трябва да прави районен психиатър, като при необходимост да се намесва и специален екип, който да улесни реинтеграцията и да извършва превенция, за да се предотвратят прояви на насилие. Вместо това сигнали за болните подават техните близки, които често се превръщат в жертви на агресия.

Проф. Стоянов подчерта, че Европейската комисия е отпуснала 54 милиона евро за изпълнение на стратегията за психиатрична помощ. Документът обаче се бави в Министерството на здравеопазването и все още дори не е предложен за обществено обсъждане, което е задължителна стъпка преди да бъде приет.

„Проблемът е в това, че представата на взимащите решения е, че тези средства трябва да бъдат инвестирани в строително-монтажни дейности. С други думи в ремонт и подобрение на съществуващата материална база за оказване на психиатрични услуги от затворен тип. Т.е. пациенти като този в конкретния случай да бъдат затворени в изолирани места извън градовете. Това не е решение”, категоричен е проф. Стоянов.

Той подчерта, че официално регистрираните над 120 хил. психично болни в България са „само върхът на айсберга” и броят на страдащите от психични разстройства е значително по-голям.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + fourteen =