Псориатичен артрит – лечение с народни средства

Понякога при пациенти с псориазис се наблюдава псориатична артропатия (псориатичен артрит), което се отразява на ставите. Има изход от това състояние. Учените твърдят, че някои растения и дори кората на някои дървета могат да помогнат, симптомите да отшумят. Има и хранителни добавки, съдържащи активни съставки, които оказват положително влияние върху хода на заболяването.

В бъдеще се предвиждат допълнителни изследвания за ползите от билки и добавки за човешкото тяло. Към днешна дата, са проведени няколко научни експеримента в малък мащаб. Установено е, че някои витамини и билки имат противовъзпалителни свойства. Преди да включите в лечението на псориазис някои народни средства, все пак се консултирайте предварително с лекар.

Разбира се, трябва да е ясно едно – псориатичният артрит е много сериозно заболяване, което изисква сериозно лечение, независимо от използването на природни средства.

Псориатичният артрит може да генерира множество деструктивни процеси в организма, особено ако се диагностицира на по-късен етап.

1. Чили
Капсацинът е естествена съставка, която се съдържа в лютите чушки и облекчава артритните болки. Капсацинът е алкалоид, от групата на азотосъдържащи органични съединения от естествен произход (главно в зеленчуци).
Лютият червен пипер помага при остеоартрит.

2. Масла от вечнозелени растения
При псориатичен артрит, често се използват масла от растения, като например:
• ментол
• евкалипт
• камфор
Когато се използват кремове на основата на такива масла, значително намалява артритната болка. Трябва да се има предвид, че такива масла не бива да се използват, ако кожата е възпалена.

3. Алое вера
Растението често се използва в медицината, обикновено под формата на гел, тъй като намалява изгаряния и възпаления

по кожата. Алое вера е част от овлажняващи кремове и лосиони за тяло. Такива препарати омекотяват кожата, засегната

от псориазис. Локални средства, които съдържат алое вера, действат като алтернатива на нестероидни противовъзпалителни кремове.
По-добре прилагайте тези кремове след душ. След намазване, измивайте ръцете си. Алое се използва и за допълнение към хранителни добавки.
Между другото, таблетки, на базата на алое вера, регулират кръвната захар.

4. Рибено масло
Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини. То се набавя чрез консумиране на мазни риби:
• скумрия
• сьомга
• херинга
• риба тон
• камбала
• треска
Омега-3 мастни киселини имат мощен противовъзпалителен ефект, следователно помагат за лечение на хронични заболявания, като например артрит, като намаляват болката в ставите. Рибеното масло има свойството да разрежда кръвта. Може да се приема и под формата на хранителна добавка.

5. Куркума
Активната съставка в тази индийска подправка, се нарича куркумин. Той помага за облекчаване на симптомите на артрит, поради своите противовъзпалителни свойства. Куркуминът е естествен оцветител, който е част от листата и корените на куркумата. Може да се приема като концентрат в хранителни добавки. Необходимо е да се внимава, да не се предозира. Можете да приемате и хранителни добавки Куркума.

6. Върбови кори
След проучвания, германски лекари са установили, че върбовата кора намалява артритните болки при някои пациенти. Причината е веществото салицил, което е основата на салициловата киселина. То намалява производството на веществата, които предизвикват болки в нервите. Химичният състав на салицила е подобен на този на ацетилсалициловата киселина (в аспирина). Обикновено, лекарства на базата на салицил, са безопасни, но понякога те водят до странични ефекти:
.• предизвикват стомашно разстройство
• повишават кръвното налягане
• провокират кожни обриви

7. Босвелиа
Широко разпространено дърво, известно още като тамян. Лекарства, базирани на босвелиа, имат противовъзпалителен ефект и помагат при лечението на различни видове артрит. Препарати на базата на кора от босвелиа, могат да се намерят в аптеките, под формата на таблетки. При артрит се вземат по 300-400мг три пъти на ден.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − twelve =