Пушачите защитени ли са срещу коронавируса?

Никотинът може да има защитен ефект срещу заразяване с коронавирус, смятат френски учени.

Те ще започнат експерименти за превенция с помощта на никотинови пластири в болницата “Питие Салпетриер” в Париж.Хипотезата е базирана на това, че има сравнително малко пушачи сред хоспитализираните с COVID-19 пациенти.

До тези заключения са стигнали авторите на няколко изследвания в целия свят и на ново френско изследване, обхванало 350 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и други 150 души с по-леки форми на болестта, които са консултирали лекар.

“Едва 5% от пациентите са пушачи, тоест сред засегнатите от COVID-19 пациенти пушачите са 80 процента по-малко, отколкото сред общото население от същия пол и на същата възраст”, посочва ръководителят на изследването Захир Амура.

“Предполага се, че като се фиксира върху клетъчния рецептор, използван от коронавируса, никотинът му пречи да проникне в клетките и да се разпространи в организма”, поясни експертът Жан-Пиер Шанжьо от института “Пастьор” във Франция.


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − 1 =