Пушенето по време на бременност причинява бъбречно эаболяване на бебето

Жените, които пушат по време на бременност, са эаплашени от по-голям риск да имат бебе с увреждане на бъбреците, отколкото майките, които стоят далеч от цигарите. Това заключение е направено от учени от Университета в Киото, Япония.

Преди това пушенето по време на бременност е било свързвано с раждането на недоносени бебета и деца с ниско тегло, както и с широк спектър от вродени аномалии. Ново изследване разшири този списък и с бъбречно заболяване.
“В допълнение към никотина, цигарите съдържат и други вредни вещества, като азотен оксид, поликарбонат и въглероден монооксид. Някои от тях преминават през плацентата и нарушават образуването на бъбреците при нероденото дете “, казва д-р Маки Шинзава, ръководител на иэследването.

Шинзава и колегите му са изучили 44 хиляди деца за повишено ниво на протеин в урината. Това е високо ниво на белтъчини, което може да означава нарушена бъбречна функция. Данните за тютюнопушенето на майката са били събрани по време на пренаталното изследване на жените. Като цяло 79% от жените казват, че никога не са  пушили,  4% престават да пушат по време на бременност, а около 17% продължават да пушат.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

В сравнение с децата, родени от майки, които не са пушачки, децата, чиито майки пушат по време на бременност, имат 24% по-висок риск от увреждане на бъбреците.
Изследванията на урината показват повишени протеинови нива при 1,7% от децата, родени от майки, които пушат; 1,6% при децата, чиито майки са пушили в миналото, и 1,3% от децата, чиито майки никога не са пушили.
Новото проучване подчертава още една причина, поради която жените не трябва да пушат по време на бременност. Учените искрено се надяват, че това ще бъде достатъчно.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 8 =