Ралица

Ралица (Larkspur) е едногодишно растение, достигащо не повече от 70см височина. Растението е с изправени стъбла,а листата му са разположени непосредствено до върха. Цветовете са ярки, лилави, сини, розови или бели и имат много ralicaтичинки. Плодовете са яйцевидни с черно-кафяви семена.

Ралицата започва да цъфти и да дава плодове от началото до края на летния сезон. От едно растение могат да се съберат 4000 семена за един сезон. Ралицата расте в Северна Америка и в Русия. Обикновено се среща в бразди, угари, сметища, зеленчукиви и овощни градини, покрай пътища и лозя.

В народната медицина, тази билка се използва с повишено внимание. За получаването на лекарства се използват семената на растението. Въпреки факта, че ралица е отровно растение, тя се използва за медицински цели. Тревата и корените на растението съдържат микро- и макроелементи, както и органични киселини. Чай от ралица има диуретичен ефект. При заболявания на белия дроб, урогенитални проблеми, заболявания на жлъчката и плеврит , се използва отвара от билката.
Ралицата има кръвоспиращо свойство. Много нервни заболявания се лекуват с пимощта на билката

Народната медицина използва препарати на базата на ралица, като средство за лечение на астма, жълтеница, очни и чернидробни заболявания, множествена склероза, повръщане и болезнена менструация. Мехлем от билката се използва при счупвания и ревматизъм. От ралица се правят компреси и лосиони за външно приложение  и като аналгетик за костни фрактури
Сок от ралица помага при изгаряния и рани. Прах от изсушената билка има противопаразитно действие. Ралица се използва и при лечението на някои венерически болести. Ралица се използва като стягащо средство при диария, язви, циреи и абсцеси.

Мехлем от ралица се препоръчва при болки след ампутация, при навяхвания и ишиас. Отвара от растението може да лекува гастрит, язва на стомаха, зъбобол или възстановяване на организма след продължително боледуване.
Ралицата е позната на човека много отдавна и се ползва за лечебно растение и до днес.

Инфузия: 2 супени лъжици билка се изсипват в 800мл вряща вода. Оставят се под капак за 8 часа в топла стая. Пие се по 100мл, 4 пъти на ден. Тази инфузия се препоръчва при заболявания на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт.

При възпаление на очите, болести на пикочните органи, уретрит и жълтеница: 20 грама билка се заливат.с 1 литър вряща вода. Прецежда се и се пие пи 200мл, три пъти на ден. При възпаление на очите се използва външно.

При парализа: 1 супена лъжица билка се залива с чаша гореща вода и престоява три часа. Приема се по 100мл три пъти на ден след хранене

При злокачествени тумори в черния дроб: 20 грама билка се залива с 500мл гореща вода и се оставя да ври 15 минути на водна баня. Прецежда се и се пие по 70мл три пъти на ден, един час преди или след хранене.

Противопоказания
Растението е противопоказно при бременни жени. Да не се използва и от хора с ниско кръвно налягане и миастения. Неподходяща доза може да бъде отровна. При предозиране могат да се появят повръщане, конвулсии и респираторна депресия. При проява на такива симптоми, незабавно идете в болница!

Автор: izdrave

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 11 =