Ранно посивяване на косата

Понякога хората трудно могат да отговорят правилно на прости ежедневни въпроси. За да не навлизате в неудобно положение и да не навредите на себе си, ние обясняваме естеството на феномените, които ни заобикалят всеки ден. Този път нека да поговорим защо някои хора посивяват в ранна възраст.

ЗАЩО КОСАТА СТАВА СИВА? 

Цветът на косата зависи от съотношението на два естествени пигмента: черно-кафяв емеланин и жълто-червен феномеланин . Ако косата стане сива, тогава клетките, произвеждащи меланин (меланоцитите), са спрели да работят правилно. Косъмът натрупва микроскопични мехурчета от водороден прекис и те стават бели отвътре. Половината от всички хора до 50-годишна възраст имат значително количество сива коса . Представители на кавказките монголоидни народи започват да посивяват след 30 години, а негроидната раса – след 40.  Преждевременно побеляване има само в случаите, когато косата започва да губи цвят след 20 години. Загубата на меланин до голяма степен се дължи на генетиката. Само в редки случаи появата на сива коса зависи от други фактори: начин на живот, хранене, условия на околната среда и т.н.

РАННОТО ПОСИВЯВАНЕ НА КОСАТА Е МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМ

Само по себе си появата на сива коса не е медицински проблем , въпреки че понякога следните състояния могат да доведат до намаляване на клетките, продуциращи меланин:

Стресът 

Противно на общоприетото схващане, “теорията за стреса” на сивата коса остава непотвърдена

Изследване на Нюйоркския университет (2013 г.) показва, че стресът може да доведе до изчерпване на меланоцитите в основата на космените фоликули при мишки

По-надеждни доказателства все още не са се появили, но има много масивни научни данни в подкрепа на това. Например, снимки на президенти преди избирането им и след 2-3 години.

Болести на щитовидната жлеза и проблеми с хипофизната жлеза.

Витилиго 

Автоимунни заболявания . Недостигът на витамин В12 . Ако в тази връзка човек започне да се посивява, най-вероятно това е сериозна анемия. Намаляването на червените кръвни клетки се наблюдава, когато червата не могат да абсорбират достатъчно количество витамин В12. В този случай, приемането на витамин може да възстанови пигментацията на косата. Пушенето. Изследване от 1996 г. показва, че тютюнопушенето може да доведе до преждевременно посивяване. Оказва се, че пушачите са 4 пъти по-склонни да посивяват по-рано от непушачите.

МОГА ЛИ ДА СПРА ПОСИВЯВАНЕТО НА  КОСАТА? 

Засега, единственото “лекарство” за сивата коса е боята за коса. Няма специални диети, хранителни добавки, витамини или протеини, които биха могли по някакъв начин да повлияят на този процес (въпреки че някои безскрупулни производители казват обратното). Няма специални диети, хранителни добавки, витамини или протеини, които биха могли да спрат посивяването. След като френски учени са открили, че лекарството за лечението на левкемия иммантин дава неочакван страничен ефект: при някои сиви пациенти косата временно потъмнява. Разбира се, това е твърде скъп и опасен начин да се отървете от сивата коса. Въпреки това, ако механизмът на действие на иммантин върху меланоцитите е  открит, възможно е учените да могат да създадат по-безопасно и по-евтино лекарство, възстановяващо естествения цвят на косата.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =