Разработват робот, които ще бъде пуснат на една от луните на Марс

Франция и Германия ще разработят съвместно подвижен робот за японската мисия MMX, която през 2024 г. ще изследва луната на Марс Фобос, съобщи френското космическо ведомство, цитирано от АФП.

Агенцията припомня, че друг френско-германски космически апарат, малкият робот “Маскот”, кацна безпроблемно на астероида Рюгу, след като се отдели от сондата “Хаябуса 2” на 300 млн. км от Земята.

Японската мисия MMX (Martian Moons eXploration – Изследване на луните на Марс) е предвидена за 2024 г. Тя си поставя амбициозни цели, едната от които е връщането на проби от Фобос обратно на Земята. Програмата ще изследва двата естествени спътника на Червената планета Фобос и Деймос, за да установи техния произход.

Мисията MMX предвижда спускането на френско-германския робот върху повърхността на Фобос преди кацането на космическия апарат-майка.

Автоматизираното устройство ще трябва да изследва финия слой прах от реголит и конфигурацията на повърхността на естествения спътник в най-подробни детайли. Получените данни ще помогнат за кацането на MMX и връщането на пробите на Земята.

Бъдещият робот ще бъде “продължението на Маскот”, изтъкват от френското космическо ведомство. Но той ще бъде по-голям от него с 1 м. Агенцията припомня, че “Маскот” е с размерите на кутия за обувки (30X30X20 см). Масата на новия робот ще бъде 10 кг. Той ще бъде снабден с колела и ще може да се придвижва.

“Маскот” може да преминава само кратки разстояния с помощта на вътрешна ръка. Бъдещият робот ще бъде захранван със слънчеви панели, което ще му позволи да функционира в продължение на месеци. За сравнение “Маскот” разполага само с една батерия ,която му позволява да функционира само 16 часа.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + eleven =