Разширени яйчници, причини и лечение

Овариите са женски полови жлези. Има две – дясна и лява. Всеки яйчник има  форма, наподобяваща бадем, намира се в перитонеалната кухина и тежи 6-8 грама. Въпреки че размерът на яйчниците при различните жени може да варира, понякога те могат да се увеличат и има няколко причини за това. Въпреки факта, че някои от причините за разширените яйчници са безобидни, например овулацията, други може да се нуждаят от лечение. В тази статия ще разгледаме симптомите, причините и лечението на разширените яйчници. Основната задача на яйчниците е да подготвят женското тяло за оплождане и, ако това се случи, да осигурят оплоденото яйце с оптимални условия за развитие. В кортикалния слой на яйчника се концентрира основната маса фоликули – специфични контейнери, в които овоцитите  узряват (женски полови клетки). Фоликулите също са основният източник на образуване на естрогени – женски полов хормон.

СИМПТОМИ

  • Въпреки че разширяването на яйчника не винаги е придружено от симптоми, жените с това заболяване могат да имат: 
  • Промени в работата на червата 
  • Повишена честота на уриниране 
  • Нередовен менструален цикъл 
  • Болка или натиск в таза 
  • Оток в таза
  • Устойчив коремен дискомфорт, като подуване на корема или гадене 
  • Изтъняла коса на главата 
  • Появата на допълнителни косми по различни части на тялото Постоянна умора 
  • Увеличаване или загуба на тегло

Понякога яйчниците могат да станат толкова големи, че жената или лекарят да ги усещат в таза, въпреки че това е рядко явление. Ако получите симптоми, които могат да покажат увеличение на яйчниците или други свързани с тях нарушения, лекарят може да препоръча ултразвук. Ултразвукът използва звукови вълни, за да създава образи на тазовите органи. Лекарят може да направи ултразвук през коремната кухина (transabdominal uzi) или да вкара сонда във влагалището (трансвагинален узи). 

ПРИЧИНИ
Разширените яйчници имат много потенциални причини, сред които:

ОВУЛАЦИЯ

Овулацията е процес, при който яйчниците отделят една яйцеклетка за оплождане. По време на овулацията, яйчниците могат да бъдат хиперстимулирани с хормони, което води до тяхното временно увеличение. Вероятността за увеличаване на яйчниците по време на овулацията се увеличава, ако жената приема лекарства за плодовитост.

СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ (PCOS)

PCOS е често срещано състояние, при което хормонален дисбаланс предизвиква образуването на малки кисти върху яйчниците. Жените с PCOS могат да имат нередовни периоди на менструация, както и проблеми при зачеването на дете, тъй като яйчниците не могат редовно да отделят яйца. PCOS може също да доведе до увеличаване на теглото и увеличаване на растежа на космите. ОСТЪР

ОТОК 

Това рядко състояние възниква, когато течност се натрупва в яйчниковата тъкан. В повечето случаи само единият яйчник набъбва. Отокът може да възникне поради частично усукване на яйчника, което блокира притока на кръв и предотвратява възникването на лимфната течност. В резултат на това течността се натрупва и яйчниците се увеличават.

ТОРСИЯТА НА ЯЙЧНИЦИТЕ

Торсията на яйчника означава, че яйчниците са частично или напълно усукани около поддържащите тъкани. Това състояние изисква спешна медицинска помощ. Усумването прекъсва притока на кръв към яйчника и може да причини тежко  гадене, болка в таза и повръщане. Това състояние изисква  хирургическа интервенция за коригиране на усукването и възстановяване на кръвния поток.

ДОБРОКАЧЕСТВЕНИ ТУМОРИ ИЛИ КИСТИ 

Овариите са податливи на няколко вида доброкачествени или неракови образувания и кисти. Те включват цистични тератоми, фибрози и цистаденом.
Кисти – сравнително често явление, което обикновено се разрешава без лечение.

РАК НА ЯЙЧНИЦИТЕ

Рак на яйчниците възниква, когато раковите клетки растат в яйчниците. Най-често това се случва след менопаузата. Симптомите на рак на яйчниците са неспецифични и включват тазова болка, подуване на корема и умора. Лекарят ще прегледа медицинската история, симптомите и ултразвуковите изображения на пациента, преди да бъде изследван за рак на яйчниците. Биопсията може най-накрая да диагностицира болестта. РАЗШИРЕНИ ЯЙЧНИЦИ И БРЕМЕННОСТ

По време на бременност, яйчниците могат да растат поради лутеума. Luteo е доброкачествен растеж на яйчника, който се получава само по време на бременност. Лекарите не са сигурни защо някои жени развиват lyuteoma, а други смятат, че определена роля в това има увеличението в нивата на хормоните по време на бременност. Повечето лутеи не причиняват симптоми. Обикновено лекарите ги откриват по време на рутинни ултразвукови изследвания или при цезарово сечение. Жените, при които lyutema се появява през първата половина на бременността, са склонни да изпитват по-тежки симптоми и дори може да се наложи операция за отстраняване на образуванието.

Lyuteomy

Възможни симптоми включват затруднено уриниране, високи нива на тестостерон и вирилизация , което е резултат от типично мъжки характеристики, както и груб глас и повишено окосмяване по тялото. Luteos обикновено се разрешават сами след раждането на детето, така че лекарите се опитват да избягват операцията, когато е възможно.

ЛЕЧЕНИЕ

Лечението на увеличените яйчници ще зависи от основната причина. Например, стъпките за управление на PCOS могат да включват:
Загуба на тегло, тъй като дори 10% загуба на тегло може да помогне за намаляване на симптомите и да направят менструацията по-редовна

Приемането на хормонални противозачатъчни хапчета, защото те могат да помогнат за регулирането на менструалния цикъл Приемане на антиандрогенни лекарства

Прием на метформин, лекарство, което може да помогне за контролиране нивата на инсулина и излишъка на андрогенни хормони
Лечението за рак на яйчниците може да включва отстраняване на яйчниците и всякакви околни тъкани, които засягат заболяването. Лекарят може да препоръча химиотерапия за унищожаване на ракови клетки и лъчева терапия за намаляване на размера на туморите, преди да бъдат отстранени. Уголемяването на яйчниците, свързано с менструалния цикъл, не изисква лечение, ако не причинява неприятни симптоми. Разширените яйчници могат да имат няколко причини, повечето от които не водят до дългосрочни проблеми. Жените, които изпитват болка или натиск в таза, както и промени в работата на червата и пикочния мехур, трябва да се консултират с лекар. Различните видове лечение могат да помогнат за намаляване на тези неприятни симптоми

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =