Рекордни температури в най-северното селище в света

Рекордните 21 градуса по Целзий бяха отчетени в Алерт, най-северното селище на планетата, което се намира на по-малко от 600 мили от Северния полюс. Данните бяха предоставени от канадската метеорологична служба.

“Това е доста феноменално като статистика, но е само един пример сред стотици и стотици други такива, установяващи глобалното затопляне,” каза Армел Кастелан, метеоролог от канадското министерство на околната среда.

Високите температури бяха отчетени в неделя, в постоянната военна база в Алерт, която е дом и на метеорологична станция. През октомври миналата година доклад на ООн предупреди, че времето да се предотврати глобалното бедствие изтича и че избягването на хаоса в климата ще изисква безпрецедентна трансформация на обществото и световната икономика.

Такива върхове толкова далеч на север са “напълно зашеметяващи”, каза Кастелан и отбеляза, че “за една седмица и половина регистрирахме много по-високи температури от обичайните.”

От 2012 г. има няколко дни, когато температурата се е повишила до 21 градуса край бреговете на Северния ледовит океан. Средната дневна температура в Алерт през юли е около 10 градуса.

“Не е преувеличено да го наричаме арктическа топлинна вълна”, казва Дейвид Филипс, старши климатолог в Канада.

Прогнозните модели на канадското правителство “показват, че това ще продължи до началото на септември”, каза той.

Сегашната топлинна вълна се дължи на високото атмосферно налягане, което се намира над Гренландия, което е “доста необичайно” и изпраща южни ветрове до Северния ледовит океан.

Арктика се нагрява три пъти по-бързо от други части на планетата, каза Кастелан и подчерта необходимостта от драстично намаляване на въглеродните емисии.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + eleven =