Рецепти за супа, които ще ви помогнат да останете здрави

Най-женският месец от годината започна и, както се очакваше, даде начало на резките температурни промени. В този период от годината сме особено податливи на настинки, но преди да прибегнете към изкуствени имуностимулатори подсилете организма си с по една витаминозна и вкусна купичка супа всеки ден.

Източник: ThinkStock/Guliver

Пилешка супа с гъби и праз

2 цели пилешки бутчета
1 стрък целина
1 глава лук
1 дафинов лист
2 стръка праз лук
250 г едри печурки
150 мл животинска сметана
30 г краве масло
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Пилешките бутчета се слагат в тенджера, заедно с нарязаната на четири глава лук и дафиновия лист и се заливат с 2 л вода. Варят се на слаб огън, под капак, до готовност на месото – около 1 час – като периодично се отпенва. След това бульонът се прецежда.

Бутчетата се почистват от кожата, обезкостяват се и месото се нарязва на кубчета. Празът се реже на тънки кръгчета. Целината се почиства с белачка и се нарязва на кубчета. Гъбите се почистват и също се режат на кубчета.

Празът и целината се сотират в маслото. Когато омекнат, се слагат гъбите и се запържват. Сипва се брашното. Налива се бульонът и се готви, докато гъбите омекнат.

Добавя се пилешкото месо. Овкусява се със сол и черен пипер и се налива сметаната. По желание супата се гарнира с наситнен магданоз.

Крем супа от тиквички с босилек

Източник: Thinkstock/Guliver

1 кг тиквички
1 глава лук
2 скилидки чесън
50 г сирене „Грана падано“
60 мл зехтин
кората от 1 лимон
1 връзка босилек
1 дафинов лист
40 г сушени домати
сол и черен пипер на вкус

Измийте тиквичките и ги нарежете на кубчета. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на едро. Загрейте зехтина в тенджера и сложете лука и чесъна. Прибавете дафиновия лист, тиквичките и вода, колкото да ги покрие. Посолете и гответе под капак, докато зеленчуците омекнат – около 15 минути. Отстранете дафиновия лист.

Прибавете листенцата босилек, настърганата лимоновата кора и настърганото сирене. Овкусете с прясно смлян черен пипер. Пасирайте. Накълцайте сушените домати. Поднесете супата с доматите. По желание поръсете с капки зехтин, още настъргано сирене и листенца босилек.

Карфиолена супа с горгонзола

Източник: ThinkStock/Guliver

1 глава 1 карфиол
1 глава лук
100 г сирене „Горгонзола“
100 мл животинска сметана
1 л зеленчуков бульон
40 г краве масло
4 стръка мащерка
1 дафинов лист
сол на вкус за крушите:
2 круши
1 щипка канела
20 г краве масло
2 с. л. захар
50 мл ябълков оцет
1 стрък мащерка

Лукът се нарязва наситно и се запържва в сгорещеното масло. Когато омекне, се прибавят карфиолът, дафиновият лист и мащерката. Налива се бульонът и се посолява.

Готви се докато карфиолът омекне. След това мащерката и дафиновият лист се изваждат. В супата се налива сметаната, прибавя се горгонзолата и всичко се пасира.

Крушите се обелват, почистват се и се режат на големи кубчета. Запържват се в маслото, когато омекнат, се овкусяват със захарта и оцета и се ароматизират с листенцата мащерка и канелата. Готвят се 10 минути. Супата се поднася с крушите.

Зеленчукова супа 

Източник: Thinkstock/Guliver

100 г замразен грах
2 моркова
1 оранжева чушка
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 зелена тиквичка
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 домат
1,5 л зеленчуков бульон
50 мл зехтин
4 стръка босилек
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

Морковите се обелват, чушките се почистват и заедно с тиквичката се нарязват на кубчета.

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавят се морковите и чушките, оставят се, да се запържат. Прибавят се тиквичките и след 1–2 минути се налива бульонът. Овкусява се с дафиновия лист и мащерката.

Прибавя се и доматът, обелен и нарязан на кубчета. Супата се овкусява със сол и черен пипер. Кипва се и се вари до омекване на зеленчуците. Накрая се прибавя грахът, вари се още 5 минути и съдът се дърпа от котлона. Супата се поднася с наситнен босилек.

Магданозена супа с топчета

Източник: Thinkstock/Guliver

300 г стеблена целина
300 г кайма смес
1 л пилешки бульон
1 картоф
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
2 връзки магданоз
4 стръка мащерка
1 яйце
2 с. л. зехтин
2 филии бял хляб
сол и черен пипер на вкус

Целината се обелва и се нарязва на кубчета. Лукът и чесънът се наситняват. Зеленчуците се запържват в зехтина.

Когато омекнат, се слагат дафиновите листа, половината от стръковете магданоз и обеленият и нарязан наедро картоф. Налива се бульонът и се готви, докато всички зеленчуци омекнат.

Дафиновите листа се отстраняват, супата се овкусява със сол и черен пипер, и се пасира. Каймата се смесва с предварително накиснатия и отцеден хляб, яйцето, накъсаната мащерка, сол и черен пипер на вкус. От сместа се оформят малки топчета и се пускат в горещата супа.

Вари се на слаб огън, до готовност на топчетата. Накрая се прибавя останалият наситнен магданоз и се поднася.

Пилешка супа с тиквички

2 цели пилешки бутчета
2 тиквички (тъмнозелени, дребни)
3 глави лук
1 стрък стеблена целина
1 морков
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка (+ за сервиране)
80 г дребна паста (мидички)
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

Бутчетата се сваряват в подсолена вода, заедно с мащерката и 1 глава лук, нарязана на едро. Бульонът се прецежда, месото се почиства от кожата и костите и се реже на едро.

В загрят зехтин се запържват почистените и нарязани на ситно моркови, целина, лук и чесън. Към тях се налива бульонът и се варят, докато омекнат. Посолява се.

Тиквичките се нарязват по дължина, почистват се от сърцевината и се нарязват на парчета. Пастата и тиквичките се при6авят към супата.

Когато пастата се свари, се слага и пилешкото месо. Вари се още 1–2 минути и се сервира с листенца мащерка.

Доматена крем супа

Източник: Thinkstock/Guliver

3 картофа
4 домата
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 връзка пресен магданоз
олио
сол и черен пипер на вкус

Доматите и картофите се обелват и се нарязват на кубчета.

Морковите се настъргват, а лукът и чесънът се наситняват. В тенджера се сипва олио и в него се задушават лукът и чесънът.

Прибавят се морковите, картофите и доматите. Разбърква се, подправят се със сол и черен пипер и се сипва вода (или зеленчуков бульон), така че да покрие зеленчуците.

Вари се, докато се сготвят продуктите. Накрая се подправя с нарязан магданоз.

Автор: vivian

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =