Русия увеличава иэноса на пшеница

Най-големият износител на зърно в света, Русия, увеличи продажбите на пшеницата си в чужбина с 80,2% от януари до юли 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 г.

Статистиката от Федералната митническа служба показа, че през юли страната е експортирала 3.8 млн. тона пшеница и рапица (смес от пшеница и ръж), което е с почти 78% повече от предходния месец. Стойността на износа се е увеличила със 74%.

Според митническата служба, вносът на пшеница и чесън се е увеличил с 36,7% през юли – на стойност 32,2 млн. Долара. Като цяло вносът на зърно възлиза на $ 227.8 милиона през седемте месеца на тази година, което е с 7.8% повече от 2017 година.

Американската пшеница вече не може да се конкурира с новата селскостопанска суперсила Русия

През последните години Русия успя да улови повече от половината от световния пазар на пшеница, като се превърна в най-големият износител на зърно в света, благодарение на реколтата от и привлекателните цени. През 2016 г. страната стана световен лидер в износа на пшеница. От началото на 2000 г. делът  а Русия в световния пазар на пшеница се е увеличил четирикратно

Според директора на аналитичния център SovEcon Андрей Сизов, руският пазар за износ на селскостопански продукти активно се разраства. Той доставя зърно на Алжир, Йордания, Египет, Ливан, Турция и Иран. Саудитска Арабия обяви плановете си да стане основен център за руските селскостопански продукти в Близкия изток.

Руският регулатор за безопасност на храните Rosselkhoznadzor съобщи, че нарастващият износ на зърно в Китай е достигнал историческите нива эа тази земеделска година. Около 1,23 млн. тона зърно е доставено на китайския пазар от юли миналата година. Тази седмица US Wheat Associates (USW) обяви закриването на своя офис в Москва на 1 октомври поради липсата на търсене на американска пшеница в Русия.

Това обяснява решението на Русия  да се превърне в нетен вносител на пшеница, за да се превърне в най-голямата държава износителка на единична пшеница в света.  Като цяло ръстът на селското стопанство в Русия се очаква да нарасне с три процента тази година от 120.7 милиона тона миналата година. Това би било най-добрата реколта за Русия, дори и да броим съветската епоха.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × four =