Русия забрани пушенето по балконите

Русия въвежда нови правила за пожарна безопасност, с които от 1 октомври се забранява всеки “открит огън” на балконите на жилищните сгради и хотелите, съобщи Франс прес. Новите правила, които имат за цел да намалят броя на пожарите по небрежност, се въвеждат с указ, подписан от министър-председателя Дмитрий Медведев.

Забраната засяга пушенето (на цигари, лули, пури), ползването на барбекюта и паленето на свещи на балконите.

“В 60 процента от случаите причината за балконските пожари е небрежно пушене”, заяви министерството на извънредните ситуации и добави, че не води война срещу пушачите. Според него мерките са насочени към намаляване на броя на пожарите, тръгнали от балконите – от началото на годината те са над 2000.

Ако избухне пожар заради неспазване на новите правила, виновникът ще трябва най-малкото да плати глоба и може да бъде обвинен в престъпление, ако случаят е сериозен. Пушенето на балконите оставаше възможност за пушачите в Русия, след като по-рано властите забраниха пушенето в стълбищата на сградите и на много други обществени места.

Прилагането на тези мерки е трудно и много хора продължават да пушат на забранените места, включително пред метростанциите, на автобусните спирки и на влаковите перони.

Пушачите в Москва, където населението живее в блокове с апартаменти, не са доволни от новите правила. “Това е унизително. Сега само богаташите, които имат собствена земя и къща, ще могат да пушат, а бедните хора не могат да направят нищо”, каза 52-годишната Юлия Волкова-Ворошилова.

“Не можеш да накараш хората да се откажат от пушенето с подобни мерки. Аз ще продължа да пуша на моя балкон. Кой ще ме види там?”, заяви 40-годишната Наталия Селвестренко.

Постановлението на руското правителство за промени в противопожарните правила не подразбира забрана върху пушенето по балконите, съобщи за ТАСС министерството на извънредните ситуации (МИС) в Москва. Същевременно то заяви, че е необходимо гражданите да помнят, че са отговорни пред закона, че трябва да бъдат предпазливи, да мислят за своята сигурност и за сигурността на околните.

Забраната за пушене на балконите бе подкрепена междувременно от Кремъл и руското здравно министерство, посочва ТАСС.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 16 =