С какво не трябва да плашите децата си

Детските страхове се отраяват в зряла възраст. Затова задачата на майките и татковците не е да плашат, а да пмогнатна детето да се справи със страховете. Нека да разгледаме най-вредните и често срещани “ужасни истории” от родителите.

  1. Страшни приказки

Почти няма родител, който да не е разказвал на детето си приказката за Баба Яга или други подобни. Освен приказни герои, родителите често използват истински хора – полицаи, страшни чичковци и лелички. Подобни заплахи, за съжаление, работят и родителите често ги използват. Те помагат да се постигне това поведение от детето, от което родителят има нужда точно сега.

Сплашването действа за кратко и застрашава психческото здраве на детето. Сплашването с някого или нещо, което прави родителят, не го прави силен. Когато детето е в състояние на ужас, за него родителят в този момент е най-силният и могъщ човек в света и може да направи всичко. В допълнение към унищожението на авторитета  на родителите, което е много болезнено само по себе си, детето има повишено чувство за страх.

Въшреки тива, с течение на времето, детето ще разбере, че родителите му са го мамили. И това е друго неприятно откритие. Освен фрустрация и негодувание, детето разбира, че е възможно да измами всички без изключение. И своите родители също.

  1. “Ако не слушаш, ще те дам на някой друг!”

Често можете да чуете, някой родител възмутено на детето си: “Ако не слушаш, ще те дам на някого!”. И тези заплахи да дадете детето на някого, заради лошо поведение, е голям страх за него. За едно дете това означава две неща – то е лошо и никой не го харесва. И такава настройка, разбира се, не допринасят за нормалното психическо развитие на детето. Преди да говорите такива неща, помнете, че детето вярва на всяка дума, казана от майката и бащата.

  1. Страшният колан

Често родителите заплашват да”бият с колана” детето си за лошо повдение и неподчинение. Да правите това е категорично невъзможно, защото насилието поражда насилие. Поради това е необходимо напълно да се откажете от заплахите (особено за физическо насилие) като техника на възпитание.

Изберете здравословното сваляне на килограми с натуралните капсули Lipoin.

  1. Неадекватни заплахи

Много родители не считат за необходимо да обяснят на детето защо не може да направи това или онова. Те избират, така да се каже, “универсален ефективен” отговор. Заплахите са едни и същи за всяка ситуация. Вместо нелогично да казвате на детето: “Върни играчката на това дете, иначе ще извикам доктора да ти бие инжекция!”, по-добре се опитайте спокойно да обясните на детето си, че ако то не върне играчката, другото дете ще се обиди и няма да играе с него. Такъв отговор, за разлика от “универсалния”, няма да плаши детето.

  1. Сплашване с лекари и инжекции

Родителите трябва да помнят, че детето им през живота си ще трябва да посещава лечебни заведения по различни поводи и с различна цел, за ваксина или преглед.

Освен това, много възрастни, които се страхуват от инжекции и хора в бели дрехи от детска възраст, може да не търсят медицинска помощ до последно, поради неразумния си страх. Тези хора често имат различни сериозни усложнения, поради самолечение и лошо отношение към лекаря. Ето защо в никакъв случай не плашете детето с инжекции и със “злия” лекар.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − five =