С какво са полезни киселите краставички

Киселите краставички не отстъпват място пред пресните, тъй като са изключително богати на витамини като А, С, К, минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и манган.

Киселите краставички са естествен източник на антиоксиданти

Освен всички витамини, които краставичките съдържат, те са богати и на биоактивни съединения, осигуряващи антиоксиданти. Така се намаляват вредите, причинени от свободните радикали, които реагират с клетките и повреждат ДНК. Чрез консумацията на кисели краставички, тялото се предпазва от радикалните атаки, като същевременно се подобрява общото състояние на организма.

Краставичките подобряват функциите на храносмилателно-чревния тракт

Киселите краставички са богати на вода, фибри и пробиотични бактерии, които подобряват функциите на червата. Благодарение на това, те помагат за движението на храната и предотвратяват появата на запек. Могат да се включат дори в диетичното меню, тъй като са нискокалорични и много богати на вода.

Краставичките са с високо съдържание и на фибри, които стимулират стомашно-чревния тракт и подобряват храносмилането. Тези вкусни зеленчуци предпазват също обвивката на стомашните стени от киселини, което помага за намаляване вероятността от рак на стомаха.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Краставичките помагат за контрол на диабета

Хронично повишената кръвна захар може да доведе до диабет тип 2. Киселите краставички са с малко калории и въглехидрати, което ги прави идеална храна за диабетици. Смята се, че оцетната киселина в тази зимнина, е отговорна за подобряване на нивата на хемоглобин, свързан с контрол на нивата на кръвната захар. В едно проучване дори е установено, че хората, които ги консумират в комбинация с хляб, са с по-ниски нива на кръвна глюкоза. За възползването от потенциалните ползи на краставичките, те могат да се добавят и към порция салата или риба.

Краставичките намаляват сутрешното гадене при бременните

Гаденето по време на бременността и особено през първото тримесечие може да се облекчи с редовната консумация на кисели краставички. Техният остър аромат и кисел вкус освен че намаляват гаденето, възстановяват чувството за апетит. Според изследвания киселите краставички потискат подуването и възпрепятстват повръщането.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − eight =