Салмонела у нас: Каква е причината?

Oсновната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна или висока температура, микробите се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората.

Това коментира в ефира на “Здравей, България” по NOVA проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

“Салмонелозата представлява токсикоинфекция, голяма група микроби, която се намира в много от храните”, поясни той.

“Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо също крие риск”, каза още Кантарджиев.

Той допълни, че през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела. По думите му микробът предизвика стомашно-чревни проблеми. И заяви още, че контролираме разпространението на бактерията по два начина – чрез термичната обработка и добавяне на консерванти.

“Салмонелата е най-опасна за деца и бременни жени”, предупреди Кантарджиев.

В четвъртък от Агенцията по храните съобщиха, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар и до трапезата на българина.

Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители.

Темата коментира и д-р Сергей Иванов от Асоциация “Активни потребители” в ефира на БНТ.

По думите му БАБХ е закъсняла с действията си.

“Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на салмонела, а всичко се случва, ако други страни ни предупредят”, посочи Иванов.

Той прогнозира, че по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.

“Малко предистория – става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията”, подчерта д-р Сергей Иванов. Според него през изминалата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, което е доста над обичайния брой, особено за този сезон.

Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година. Д-р Сергей Иванов е убеден, че основният проблем е, че системата за предупреждение не сработва, а за да сработи – БАБХ трябва да изпълнява мониторингова програма с лабораторни тестове.

Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните. В случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, допълни д-р Иванов.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 5 =