Сърбия: Вучич огорчен, че “Фолксваген” отива в Турция; Меркел: И Борисов се оплаква

Александър Вучич и Ангела Меркел проведоха среща в кулоарите на 74-тото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. В хода на разговора, освен другото, сръбският президент е изразил “огорчението” си от това, че германският автомобилен концерн “Фолксваген” е предпочел да построи завод в Турция, а в отговор германският канцлер е отбелязала, че и българският премиер Бойко Борисов също се оплаква от това, пише белградският ежедневник “Политика”, цитиран от “Фокус”.

Сръбският държавен глава е уверен, че това не е краят и вярва, че Сърбия ще успее да се пребори за нови германски инвестиции.

Агенцията припомня как в края на месец юли стана ясно, че “Фолксваген” все още търси най-доброто място за новия си завод в Югоизточна Европа.

“Няма окончателно решение на Надзорния съвет”, заяви тогава премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (ГСДП), който е част от ръководния орган на “Фолксваген”.

По същото време се появи информация, че Турция вече е избрана за изграждането на завода на стойност милиарди евро. От компанията опровергаха информацията.

България също участва в надпреварата. “Разбира се, независимо как се вземе това решение, то ще бъде икономическо, а не политическо решение”, увери Вайл, като допълни, че се очаква такова да има “може би на следващото или на по-следващото заседание на Надзорния съвет”. Очаква се процесът да продължи през есента.

Така двете страни все още може да се надяват, че “Фолксваген” ще открие нов завод на територията им.

Въпросът с “Фолксваген” присъства и по време на изявление на премиера Бойко Борисов в Сеул.

Пред журналисти след срещата си с южнокорейския премиер И Нак-йон, премиерът посочи, че “преговорите ни, на финала, на които в района останахме България и Турция, много внимателно се следят и в Южна Корея”.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + fifteen =