САЩ свали дрон на Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че американският флот е свалил дрон на Иран над Ормузкия пролив, информира Би Би Си (BBC). Американският кораб в района „Боксер” е „предприел защитни действия” в четвъртък, след като дронът се приближил на около 900 мера от него.

Техеран съобщи, че няма информация да е загубил дрон.

През юни Иран свали дрон на САЩ в района, с извинението, че той е нарушил въздушното му пространство.

По-рано Иран заяви, че е конфискувал „чуждестранен танкер” и неговия 12-членен екипаж в неделя, заради контрабанда на гориво в Персийския залив.

САЩ обвинява Иран за атаките на танкери през май в един от ключовите морски пътища в света. Техеран отхвърля всички тези обвинения. Последните инциденти засилиха страховете от военен конфликт в региона.

Какво каза президентът Тръмп?

Говорейки от Белия дом държавният глава на САЩ заяви: „Искам да информирам всички за инцидент в Ормузкия пролив днес, свързан с американския флотски кораб-амфибия „Боксер”.

Корабът предприе отбранителни действия действия срещу ирански безпилотен самолет, който се е приближил на много, много близко разстояние, на около 900 метра, пренебрегвайки множеството предупреждения да се оттегли и заплашвайки безопасността на кораба и екипажа му.

Това е последното от множество провокативни действия на Иран срещу наши кораби, действащи в международни води.

Съединените щати си запазват правото да защитават персонала, съоръженията и интересите си”.

По-рано Вашингтон заяви, че Иран трябва незабавно да освободи конфискувания танкер, за който съобщи.

Иранските държавни медии цитираха иранската революционна гвардия, според която на борда на танкера е имало 1 млн. литра контрабандно гориво. По-късно медиите публикуваха снимки на ирански моторници, които обикалят около танкер с панамски флаг.

Техеран информира, че корабът е бил задържан южно от иранския остров Ларак.

Предполага се, че тези действия на Иран са провокирани от конфискацията на негов танкер в Гибралтар. Великобритания твърди, че танкерът е заподозрян в нарушаване на санкциите на ЕС срещу Сирия.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 2 =