Сателит ще следи за незаконни дейности на Земята

Великобритания изстреля първия си сателит, който е изцяло домашна разработка. Той се казва NovaSAR и ще има възможност да снима Земята без значение на метеорологичното време и дали е ден или нощ, съобщава БиБиСи. Космическият апарат ще може да се използва за наблюдение на зоните на природни бедствия, петролни разливи и… нелегална дейност.

Сателитът ще работи заедно с още един събрат – S1-4, който беше изстрелян заедно с него на борда на индийска космическа ракета. Този сателит може да снима и разпознава обекти с дължина едва 87 см., които се намират на Земята.

NovaSAR разполага с нов тип радар, който е по-малък, компактен, но с по-голяма прецизност. Целта е да се покаже, че радарните изображения може да се правят и с по-евтини и достъпни технологии.

В оборудването на сателита има и система за автоматична идентификация на радиосигнали. Такава се използва от корабите и те са задължени да са я активирали постоянно, когато се придвижват. Корабите, които изключват модула или се опитват да модифицират сигнала, често нарушават закона чрез контрабанда, нелегален риболов и други нарушения. Сателитът ще снима океаните и ще разпознава корабите. След това ще сравнява тяхното местоположение с това, което са съобщили в системата. Ако има разминавания, ще се уведомяват съответните власти.

NovaSAR ще се намира на 580 км. над Земята. В първоначалната си конфигурация ще има прецизност до 6 метра. По-натам е предвидена възможност за използване на още по-висока честота, която ще увеличи прецизността и сателитът ще може да разпознава обекти с ширина по-малка от метър.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + two =