Саудитска Арабия обяви мега туристически проект за Червено море

Кралят принц Мохамед бин Салман е разкрил амбициозен план за изграждане на курортна зона на около 50 острова край брега на Червено море в Саудитска Арабия. Проектът е част от стратегия за намаляване на зависимостта на саудитската икономика от петролните приходи.

Проектът “Червено море” ще бъде построен на 30 000 квадратни километра между градовете Амлай и Ал Яво, област по-голяма от Белгия. Той ще бъде финансиран от публичния инвестиционен фонд (PIF) на Кралството, според официалното иэявление.

“Проектът ще бъде водеща крайбрежна дестинация, разположена на редица девствени острови в Червено море. Освен това, руините на Мадан Салех, включени в проекта, се характеризират със своята красота на строителството и голямо историческо значение ” , се казва в изявлението.

Целта на проекта е да популяризира международния туризъм и да започне през третото тримесечие на 2019 г. Първата фаза, която включва “развитието на хотели и луксозни жилищни комплекси, както и всички логистични инфраструктури – включително въздушни, сухопътни и морски транспортни центрове” ще бъде завършена през последното тримесечие на 2022 година.

ПИФ ще осигури първоначална инвестиция и след това ще се стреми да привлече големи световни и хотелиери да инвестират съвместно в курортите.

“Новият проект има за цел да популяризира международния туризъм, като отвори портата на Червено море към света, за да идентифицира своите съкровища и да започне нови приключения, които ще привлекат туристите на местно, регионално и международно равнище. Проектът ще бъде център за всичко, свързано с отдих, здраве и релаксация”, се казва в изявлението.

Амбициозното предприятие ще създаде 35 000 работни места “след като започне да работи” и ще донесе допълнителни 15 милиарда рилаи (4 милиарда долара) за брутния вътрешен продукт на Кралството.

Миналата година, опитвайки се да диверсифицира икономиката, Саудитска Арабия представи план, известен като “Визия 2030”. Риад направи някои стъпки, за да стартира регулациите в своята развлекателна и туристическа индустрия.

Проектът “Червено море” също може да разнообразява туристическия сектор на кралството, който традиционно разчита на милиони мюсюлмански поклонници, които посещават Мека.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − seven =