Сезонни продукти за вашия метаболизъм

Метаболизмът е нещо доста коварно, особено ако сте склонни към пълнеене. Някой яде всичко без последствия, а за някои дори плодовете се депонират в талията и други “проблемни” места. Ако сте един от тези хора, вижте сезонните зеленчуци и плодове, които ускоряват метаболизма ви.

  1. Ягоди

Още малко остава и ягодите ще изчезнат, така че побързайте. Това е не само вкусен, но и полезен плод.

Ягодата помага за намаляване на кръвната захар, ускорява метаболитните процеси. В допълнение, тя съдържа много витамин С, магнезий, фосфор и калций. Фенолните съединения, съдържащи се в ягодите, имат антиоксидантни свойства. Тези вещества помагат за намаляване на възпалението, намаляват риска от хронични патологии. В ягодите също така се съдържат антоцианини, които допринасят за загуба на тегло и спомагат за ограничаване на апетита.

Важно!

Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава използването на ягоди може да бъде вредно. Ягодите също не се препоръчват за хора с хипертония, по-специално хора, приемащи лекарства на основата на енаприл.

  1. Домати

Доматът е склад за витамини и антиоксиданти. А за тези, които следят за фигурата си, ще бъде приятно да научат, че съдържанието на калории в доматите не надвишава 20 kcal на 100 грама. Доматите съдържат веществото ликопен. Това е пигмент, който ускорява храносмилането и разграждането на мастните клетки. Установено е, че редовната консумация на домати помага да се поддържа нормално ниво на холестерол в кръвта.

Важно!

Някои хора имат алергия към домати. Също така, домати не се препоръчват за хора с холелетиаза, бъбречни и ставни заболявания. Има проучвания, които показват, че доматите увеличават пристрастяването към никотина.

  1. Бяло зеле

Този зеленчук е просто незаменим за тези, които искат да свалят излишни килограми, защото зелето има отрицателно съдържание на калории. Това означава, че тялото консумира повече енергия за смилане на зелето, отколкото съдържанието на калории. В допълнение, зелето е голямо количество витамин С. Въведете този зеленчук в диетата си, но не прекалявайте – всичко е полезно, когато е с мярка.

Важно!

Зелето не се препоръчва при колити, диария, инфаркт на миокарда. Желателно е да изоставите зелето, ако имате повишена киселинност на стомаха.

  1. Краставици

Това е най-малко калорийният зеленчук, защото 100 грама краставици съдържат само 12-16 калории. Това означава, че можете да ги ядете в неограничени количества, без страх за вашата фигура. И дори ако сте склонни към пълнеене, краставиците ооределено няма да ви навредят. Единственото условие е да изберете пресни и твърди краставици.

Важно!

Основната опасност от краставиците са нитрати, пестициди и други химикали, които могат да се съдържат в тях. Тези вещества оказват негативно влияние върху работата на бъбреците, черния дроб и храносмилателната система. В допълнение, не се препоръчва да се ядат много краставици, ако трябва да ограничавате употребата на течности.

  1. Грейпфрут и цитрусови плодове

В грейпфрута практически няма протеини и мазнини. Той съдържа много вода, както и много витамини, минерали и органични киселини, които имат положителен ефект върху процеса на храносмилане и метаболизма.

Грейпфрутът и цитрусовите плодове съдържат също много фибри, което има положителен ефект върху метаболитните процеси.

Важно!.

Благодарение на изобилието на органични киселини, грейпфрутът оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на зъбния емайл. Грейпфрутът е противопоказен при гастрит, язва, колит, ентерит, холецистит, хепатит и остър нефрит.

  1. Ябълки

Ябълки – източник на диетични фибри, пектин. Тизи плод е склад за минерали и витамини. Ябълките имат положителен ефект върху метаболитните процеси в тялото. Въпреки това, специалистите по хранене не препоръчват повече от 3 ябълки на ден, защото това е начинът по който получавате голяма доза захар. Между другото, това се отнася не само за ябълките, а и за всички други плодове. Погрешно е схващането, че плодовете могат да се консумират без ограничения. Те съдържат фруктоза, която в големи количества има токсичен ефект върху черния дроб.

Важно!

Тъй като ябълката съдържа голямо количество фибри, този плод може да предизвика развитие на колит и гастронтестинално разстройство. По специално, това предупреждение се отнася за хора, коото са пристрастени към ябълките.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + fifteen =