Шест растения, които трябва да отглеждаме в спалнята

Колкото и да чистим у дома, в закритите помещения винаги остават различни замърсявания, които попадат по един или друг начин в тялото ни. То е изложено на различни алергени и вредни вещества, които могат да предизвикат болести като астма, раздразнение на кожата, алергии и други. Ето 6 растения, които могат да прочистят въздуха в спалнята и ни предпазят от някои здравословни проблеми:

Лавандула за релакс

Когато става въпрос за ароматерапия, лавандулата е едно от най-употребяваните растения. Лавандуловото масло обикновено се използва за успокояване на нервите и напрежението. Освен това ароматът може да ни помогне да спим по-добре.

Можем да отглеждаме малка саксия с лавандула в спалнята. Доказано е, че растението забавя сърдечната честота, успокоява и ни унася по-лесно.

Жасмин за по-качествен сън

Миризмата на жасмин е успокояваща и почти пристрастяваща. Чаша с вода, пълна с растението, поставена в спалнята, може да подобри качеството на съня ни само за няколко дни. Препоръчва се и за хора, страдащи от главоболие.

Розмарин за по-чист въздух

Освен чрез проветряване, можем да подобрим качеството на въздуха в спалнята с розмарин. Цветовете на растението имат антибактериални и антиоксидантни свойства благодарение на киселината, съдържаща се в тях. Ако ги държим в помещението, в което спим, ще се избавим от бактериалните инфекции и възпалението на кожата.

Алое вера гони алергените

Във всяка спалня има различни замърсители, които могат да ни причинят алергии. Растението, което ще елеминира вредните бактерии и прочисти въздуха, е алое вера. То извлича от помещението веществото бензен, което се среща в някои препарати, с които го почистваме. Освен това помага и за подобряване на съня.

Валерияна успокоява

Още през 19 век растението се използва като природно средство за успокояване. Ароматът на валерияната намалява безспокойството при хора, изложени на стрес и напрежение. Препоръчва се за отглеждане в спалнята за хора, имащи проблеми със съня.

Кала за детоксификация

Калата не само ще краси спалнята. То може да увеличи влажността в нея в по-сухи дни. Това се дължи на голямото съдържание на вода в белите му цветове. Растението намалява бактериите във въздуха, причиняващи алергии, облекчава хремата и сухата кашлица. Известно е, че калата има свойството да абсорбира токсините като формалдехид, бензен и трихлоретилен, попаднали чрез козметика и пречистващи препарати в спалнята.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =