Ще изкарваме лична карта без да се редим на опашка

Българските граждани могат да подават по електронен път заявление за издаване на лична карта.

За целта няма да е необходимо ползването на квалифицирано удостоверение за електронен подпис.

Промените стават факт, след като Министерският съвет промени Правилника за издаване на български лични документи.

Целта им е да се намали административната тежест на гражданите.

Намаляват се сроковете за издаване на паспорт, когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина.

Дава се възможност за лично получаване на български личен документ чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, когато заявлението за издаването на документа е подадено лично в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина, което предлага тази услуга.Осигурява се и възможността за подаване на заявление за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство в определени случаи и в районни управления към ОДМВР по постоянен адрес на заявителя.
Предвидено е още издаването на временен паспорт да се съгласува от дипломатическите и консулските представителства само с Министерството на външните работи.

Изключение се прави в случаите на издаване на временни паспорти на български граждани, на които след 1 септември 1999 г. не са издавани български документи за самоличност, когато тяхното издаване се съгласува с МВР.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =