Швейцария и Франция отправиха приэив эа прибиране на элатния реэерв “у дома”

Финансовата криза в Европа накара някои нации да репатрират своите златни резерви в националните трезори. Холандия е прехвърлила злато от Ню Йорк на стойност 5 млрд. долара, а Франция, Швейцария и Германия приэовават эа подобни действия.

Несравнимото темпо на печатане на пари от големите централни банки засили опасенията в европейските държави за сигурността на техните златни резерви в чужбина.

Холандската централна банка – De Nederlandsche Bank – беше една от последните, които направиха този ход. Банката съобщи миналия петък, че през ноември е изместила една пета от общия си златен резерв от 612,5 метрични тона от Ню Йорк в Амстердам.
Това беше направено в опит да се преразпредели златният запас “по по-балансиран начин” и да се засили общественото доверие, обясни банката.

“С тази корекция централната банка на Холандия се присъединява към други банки, които поддържат по-голям дял от предлагането на злато в собствената си страна”, се казва в изявление на банката. “В допълнение към по-балансираното разделение на златните резерви … това също може да допринесе за положителен ефект на доверието на обществеността.”
Холандските златни резерви са разделени по следния начин: 31% в Амстердам, 31% в Ню Йорк, 20% в Отава, Канада и 18% в Лондон.

Междувременно Швейцария организира референдума “Save our Swiss Gold”, който се провежда на 30 ноември. Ако бъде приет, ще принуди Швейцарската национална банка да превърне една пета от своите активи в злато и да репатрира всичките си резерви от трезорите във Великобритания и Канада.

“Швейцарската инициатива е само част от все по-нарастващата глобална борба эа злато и отдалечаване от безкраен печат на пари. Огромни движения на злато се случват точно сега “, казва Коус Янсен,  анализатор, базиран в Амстердам.
Франция наскоро се присъедини към тази тенденция, а лидерът на крайнодясната национална партия

“Фронт” Marine Le Pen призова централната банка да репатрира златните резерви в страната.
В отворено писмо до губернатора на Banque de France, Кристиан Нойер, Le Pen също поиска одит на 2,435 тона материални запаси от злато.

Германия се опита и не успя да приеме подобна пътека в началото на 2013 г., като обяви план за репатриране на някои от златните си резерви от САЩ и Франция

Усилията избухнаха през това лято, когато бе обявено, че Германия решава да остави злато на стойност 635 млрд. Долара в американските трезори.
Германия държи около една трета от златото си вкъщи. Четиридесет и пет процента се държат в Ню Йорк, 13% в Лондон, 11% в Париж и само 31% в Бундесбанк във Франкфурт.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 1 =