Швейцария и САЩ са най-корумпираните страни в света – доклад

Ново проучване от групата за застъпничество Tax Justice Network разкрива, че Швейцария е най-корумпираната страна в света, с “висока степен на тайна 76”. Следват САЩ и Каймановите острови.

“Швейцария е “дядо” от световните данъчни убежища, един от най-големите офшорни финансови центрове в света и една от най-големите световни секретни юрисдикции или данъчни убежища”, се казва в доклада на групата “Индекс на финансовата тайна – резултати от 2018 г.”.

Тя обясни, че  “швейцарците ще обменят информация с богатите страни, ако трябва, но ще продължат да предлагат на гражданите на по-бедните страни възможността да избегнат данъчните си задължения.

“Тези фактори, заедно с непрекъснатото агресивно преследване на сигнализиращите за финансовия сектор (прибягващи понякога до онези, които изглеждат незаконни методи), продължават да напомнят защо Швейцария продължава да бъде най-важната секретна юрисдикция в света днес”, се  казва в доклада.

Индексът класира страните за помощта, която техните правни системи предоставят на перачите на пари и на всички хора, които се стремят да защитят корумпирани богатства. Колкото по-висок е индексът на тайната, толкова по-корумпирано е правителството.

За да се създаде индексът, се комбинира оценка на секретността с цифра, представляваща размера на отрасъла на офшорните финансови услуги във всяка страна.

Според доклада, секретният индекс на САЩ (60) се увеличава, което води до привличане на корумпирано богатство. През 2013 г. САЩ са на шесто място, а през 2015 г. тя е на трето място в класацията

“Продължаването на ръста на САЩ в индекса за 2018 г. се дължи на значителна промяна в американския дял на световния пазар за офшорни финансови услуги. Между 2015 и 2018 САЩ увеличиха пазарния си дял в офшорните финансови услуги с 14% “, се  казва в доклада. Общо US сметките са 22,3% от световния пазар на офшорни финансови услуги.

“САЩ предоставят широк спектър от секретни и безмитни съоръжения за нерезиденти, както на федерално ниво, така и на равнище отделни държави”.

В доклада се добавя, че  “финансовата тайна, предоставена от САЩ, е причинила  вреда на обикновените граждани на чужди страни, чиито елити са използвали САЩ.

Кайманови острови, Хонг Конг, Сингапур, Люксембург, Германия, Тайван, Обединените арабски емирства и Гернси са сред 10-те най-корумпирани страни.

Най-слабо корумпираните държави сред класираните в класацията 112 бяха Сан Марино, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини и Монсерат.

Страните с най-нисък таен резултат са Великобритания (42), Словения (42), Белгия (44), Швеция (45), Литва (47), Италия (49) и Бразилия (49).

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − 3 =