Симптомите на хипотиреоидизъм: как да го разпознаете и лекувате

Тревожната статистика показва, че на хиляда души от хипотиреоидизъм страдат 1 мъж и 19 жени. Тиреоидизмът се изразява в недостатъчно производство на тироксин и трийодтиронин. Неправилното функциониране на щитовидната жлеза забавя метаболизма и често води до промени във външния вид на човек.

На 25 май – Световният ден на щитовидната жлеза – се предприемат допълнителни мерки за повишаеане на осведомеността на обществото за възможните заболявания на щитовидната жлеза и методите за тяхното предотвратяване, както и за популяризиране на съвременните методи за предотвратяване и лечение на това заболяване

Два вида хипотиреоидизъм

Има първичен и вторичен хипотиреоидизъм. Първичният е причинен от липса на йод в щитовидната жлеза, а вторичният може да бъде причинен от инфекция, атака на имунната система, травма, външно въздействие.

Вторичният хипотиреоидизъм е изключително рядък и причинява увреждане на хипоталамуса или хипофизната жлеза. Хипоталамусът, който е разделител на диенцефалона, контролира както хипофизната жлеза, така и щитовидната. Жлеза, разположена в основата на мозъка, наречена хипофизна жлеза е отговорна за производството на тироид-стимулиращ хормон, тироиден регулатор.

Тироидната жлеза е органът на ендокринната система, която произвежда хормони. Външно изглежда като пеперуда – малка, с обем обикновено не повече от 20 куб.см., тежаща не повече от 60 грама. Но степента на важност на това тяло не може да бъде надценена. Тя произвежда хормони, които са отговорни за почти всички метаболитни процеси в тялото. Ефектът на щитовидната жлеза е многофакторен, клиничната картина на заболяването често е многофункционална. Ето защо, често пациентите с болни жлези се лекуват дълго време от различни специалисти, без да подозират, че причината за заболяването е в щитовидната жлеза. Ако имате от години неефективно лечение на нарушения на сърдечния ритъм, депресия, кожни заболяания, стомашно-чревния тракт, изключете патологията на щитовидната жлеза. Най-лесният начин да тествате щитовидната жлеза е методът за скрининг на диагностиката. Взема се кръв от вената на празен стомах, изследване на хормоните, ултразвук. Резултатите трябва да се видят от специалист.

Друго разделение на болестта е вроден и придобит хипотиреоидизъм. Придобито заболяване е описано в случаите на първичен и вторичен хипотиреоидизъм. Вродената аномалия може да се прояви като пълно отсъствие на жлезата или по-лошо – от недостатъчно развитие.

Малко хора обръщат внимание на правилното функциониране на щитовидната жлеза, и това, междувременно, не само се отразява на метаболизма, но също и на растежа на костите, мозъка, нервната система, отговорна е за окислителните процеси в организма, подхранва косата, кожата и функцията за сърцето.

Вроден хипотиреоидизъм е лесно да се определи веднага след раждането. По-често тази диагноза се поставя на момичета. Такива деца се раждат с наднормено тегло и жълтеницата при тях продължава по-дълго, отколкото при здрави новородени деца. Децата с това заболяване са по-сънливи, понякога заболяването причинява пъпна херния, такива деца са с намален апетит. По-късно болестта идва под формата на суха кожа, започва лющене, увеличава се подпухналостта на лицето. При болните бебета се наблюдават слаби мускули, бавен пулс, нисък и дълбок глас, който се дължи на удебеляване на гласните струни.

Ако пренебрегвате лечението, заболяването се усложнява и предизвиква по-шумно дишане, което води до удебеляване на езика и устните. В някои случаи развитието на двигателните умения и движения се забавя. След това има проблеми  с паметта, костите растат неправилно, крайниците изглеждат по-къси от нормалното. Зъбите също се развиват по-бавно, пубертетът също е възпрепятстван. Вроденият хипотиреоидизъм може да доведе и до умствено изоставане.

В зряла възраст болестта е по-трудно да се забележи. Слабото инхибиране, намалената производителност, умората, подпухването и слабостта на мускулите рядко предизвикват сериозна загриженост. Неправилната работа на щитовидната жлеза води  до повишаване на теглото, намаляване на хемоглобина в кръвта, суха кожа, влошаване на състоянието на ноктите и косата. Пулсът е забавен, има непоносимост към студ или топлина, понякога има шум в сърцето. Кистите стават по-крехки, хормоналният фон се променя, менструалният цикъл се променя при жените, потенцията при мъжете намалява, сексуалното желание изчезва. Холестеролът в кръвта се увеличава и е възможна атеросклероза.

В изключително тежки случаи се получава подуване, и дори кома. Това се случва обикновено при пациенти в старческа възраст, които преди това не са били лекувани. В никакъв случай не трябва да спирате предписаните лекарства. След 65 години вероятността от развитие на хипотиреоидизъм значително се увеличава.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Ако искате да се изследвате, направете анализ на хормоните на щитовидната жлеза и хипофизата, нивото на холестерола в кръвния серум, ултразвук, електрокардиограма и електроенцефалограма.

За да определите лечението, трябва да посетите лекар-ендокринолог. Най-често специалистът предписва постоянната употреба на хормони на щитовидната жлеза, които могат да спасят пациента от липса на хормони, за да поддържа нормален начин на живот. При предозиране на лекарствата може да се появят нарушения на съня, сърцебиене, повишена активност. Препоръчва се да се проверява нивото на хормоните на всеки 6 до 12 месеца, за да се коригира дозата на лекарството.

Помнете, че витамините, минералите и разходките на открито също са в състояние да подобрят здравето. Яжте богати на йод храни – това може да помогне за предотвратяване на болестта

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 2 =