Скок с 203% на цената на тока за бизнеса удря всички българи

Скок на цената на електрическата енергия с близо 203% шокира бизнеса в България. Стойността на един мегаватчас, предлаган за „ден напред” на Българската независима енергийна борса, достигна почти 196 лв. За сравнение в последния работен ден на миналата седмица – петък, средната цена беше 96,76 лв. А в Европа е около 70 лв., съобщава NOVA.

Средната стойност на ток за доставка на „пазар ден напред” на 3 юли 2019 г., е най-високата в Европа – 195,40 лв., при дъно и пик за деня съответно 144,08 лв. и 246,72 лв.

В отговор на рязкото поскъпване на електроенергията за бизнеса днес индустриалците ще поискат отново оставката Изпълнителният директор на държавната Национална електрическа компания.

Те го обвиняват в лобизъм, като дори посочват, че умишлено манипулира цените в полза на голям играч на енергийния пазар.

Българската независима енергийна борса е създадена през януари 2014 г. като 100% дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг”. През 2018 г. собствеността бе прехвърлена на „Българска фондова борса” по настояване на Европейската комисия.

Целта на създаването на енергийната борса беше да се изпълнят европейските изисквания за конкуренция на пазара на електроенергия в България и ограничаване на монополното положение на Българския енергиен холдинг.

Проблемът е, че производството и доставките на електрическа енергия остават силно регулирани. Така нерядко ограничаването на ръста на цените за потребителите от Комисия за енергийно и водно регулиране става за сметка на бизнеса.

Именно, за да се избегне това, държавата създаде независим енергиен пазар, където цените да се определят на конкурентен принцип в съответствие с търсенето и предлагането.

Но тъй като доставките продължават да се контролират от БЕХ, реалността се разминава с намеренията. 85% от пазара се доминира от три държавни компании – АЕЦ „Козлодуй”, НЕК и ТЕЦ „Марица Изток 2”, А от създаването на БНЕБ повечето от индустриалните потребители постоянно се сблъскват резки покачвания и спадове на цените на тока.

При сравнително стабилно търсене и постоянно предлагане, без адекватна пазарна причина цените на електроенергията в отделни дни могат да варират в пъти. Само през юни те са се движели от около 60 лв. до над 123 лв.

Единственият начин бизнесът да реагира на огромната волатилност в стойността на електроенергията, която рязко пада и се качва ежедневно, е да планира по-високи производствени разходи, отчитайки възможността за промяна на цената на тока като риск.

В крайна сметка обикновените потребители в България реално плащат не просто за по-скъпия ток, а и за нестабилността на цените на електроенергията, която влиза в стойността на продуктите и услугите. Ценовият риск се отразява и на конкурентоспособността на българския бизнес на външните пазари. Така цялата икономика е под натиск от тази нестабилност.

„Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа”, се казва в становище на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОРБ/, която обединява представителните на национално равнище работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, чийто членове създават 86% от брутната добавена стойност и дават работа на 82% от наетите в България.

Цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент „Пазар ден напред“ за ден на доставка 3 юли 2019 г., е най-високата в Европа – базовата цена за мегаватчас достигна 195,40 лв., при цени на офпик и пик – съответно 144,08 лв. и 246,72 лв. Това ценово ниво надхвърля средноевропейското 2 пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики – Германия и Франция превишаването е 3 пъти”, пише още в становището

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =