Слънцето – приятел или враг? Съвети на дерматолога

Преди време, привържениците на здравословния начин на живот обичаха да повтарят: “Слънцето, въздухът и водата са най-добрите ни приятели!”. Но не всеки знае, че “приятелят” – слънцето, често се държи като най-лошия враг. Изгарящите слънчеви лъчи могат да повредят кожата, да изсушат и да причинят изгаряния, а понякога слънцето започва процес на опасна дегенерация на рождените белези. Какви заболявания може да причини слънцето, колко опасни са те, как да предпазим детето от тях?

ЗАЩО ВЕРОЯТНОСТТА ОТ КОЖНИ ПРОБЛЕМИ СЕ УВЕЛИЧАВА ПРЕЗ ЛЯТОТО?

През лятото децата прекарват повече време на открито под пряка слънчева светлина и по това време на годината кожата на детето е по-малко защитена от дрехи. Ето защо през лятото е по-вероятно да се появят неоплазми и увреждания на кожата. През лятото децата прекарват повече време на открито, на пряка слънчева светлина.

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНАТ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ?

От появата на каквито и да било промени в кожата на детето, до появата на нови формации, които променят съществуващите: възпаление, увеличаване на обема, променена форма, граница, цвят; започна да боли или да причинява на детето други неприятни усещания.

НА КОЖАТА НА БЕБЕТО СЕ ПОЯВИ БЕНКА. ТОВА  ПРИЧИНА ЛИ Е, ДА СЕ ОБАДИТЕ НА ЛЕКАР?

Да, разбира се. Трябва да се обърнете към дерматолог, за да разберете ситуацията и да получите отговори на въпросите:

– Образуванието се отнася до бенки (неви) или е друга патология?

– ако все пак е бенка, дали е доброкачествена или … в риск?

– Дали детето има конституционна / генетична тенденция да формира нови растежи?

– Колко често трябва да гледам рождените белези на моето дете?

– Трябва ли да премахна това образувание или да избера тактики за наблюдение?

Отговорите на тези въпроси могат да се дадат само от специалист. По принцип всеки нов знак за бенки или друг новообразуван тумор, е повод да се обърнете към дерматолог и да се уверите, че е доброкачествен.

И АКО ДЕТЕТО ИМА МНОГО БЕНКИ ПО  КОЖАТА?

Това също е повод да се свържете с дерматолог и освен това, редовно да се наблюдава от лекар.

КОИ БЕНКИ СА ПО-ОПАСНИ: ГЛАДКИТЕ ИЛИ ИЗПЪКНАЛИТЕ?

Няма значение. Неоплазмите може и да не са пигментирани и в същото време да представляват опасност. Бенката може да има най-безобиден вид, форма и цвят, и в същото време да бъде много опасна, и обратното, най-ужасната на вид бенка, често се оказва напълно доброкачествена и безопасна.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ  ДЕРМАТОЛОГЪТ?

Лекарят не само изследва бенките, но също така непременно провежда дерматоскопия – много важен метод за диагностициране на различни дерматологични кожни проблеми, а не само тумори. В края на краищата, неоплазмите може да са абсолютно безопасни външно, но може да дадат доста смущаваща картина при дерматоскопия, което я прави фундаментално да промени тактиката на лечението.

КАКВИ ОПАСНИ КОЖНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ МОГАТ ДА СЕ РАЗВИЯТ В ДЕТСТВОТО?

За щастие, злокачествените кожни заболявания са изключително редки при децата. Не трябва обаче да се забравя неоплазмата, която по правило може да се появи в детството. Тя се равнява на най-злокачествения тумор на кожата, меланома и трябва незабавно да се отстрани. Някои деца имат наследствено предразположение към образуването на основен (един от видовете рак на кожата), а понякога и множество основни. В допълнение, през последните години се наблюдава значително “подмладяване” на меланома, появата на неговите непигментирани форми.

КОЛКО ОПАСЕН Е МЕЛАНОМЪТ?

Много опасен, това е най-злокачественият тумор. Злокачествеността и скоростта на образуване на метастази са на второ място след рак на белия дроб. При дебелина на такъв тумор само 0,75 mm, рискът от метастази вече е много висок. Ето защо меланомът представлява истинска заплаха за живота на детето! КАК

ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕТЕТО ОТ ТЕЗИ И ДРУГИ ОПАСНИ КОЖНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Основният рисков фактор е вредният ефект на слънчевите лъчи, поради което е необходимо да се предпази кожата на децата с всякакви слънцезащитни продукти: химически и физически (кремове, лосиони, спрейове) и механични. Няма нищо по-добро от механичните бариери – това са шапки, чадъри, дълги ръкави и т.н. Те прекъсват директната слънчева светлина на 100%, докато слънцезащитните външни средства с SPF 30, 50, 100 намаляват вредния ефект на UVA и UVB лъчите, но не защитават напълно. Много е важно кремът да се актуализира на всеки 2 часа или след всяка баня в морето, езерото. Защитата е необходима за всички деца и дори за възрастни, но преди всичко трябва да се грижите за децата в риск – с лека, чувствителна кожа, склонна към образуване на бенки. Използването на слънцезащитен крем или оставане под навес (чадър) е важно, докато детето все още няма тен. Вземете здравословна доза слънце и витамин D, като го предпазите от вредните ефекти на слънчевата радиация видове UVA и UVB.

Други рискови фактори:

– отслабване на имунитета на детето

– токсично увреждане на черния дроб (например поради медикаменти)

– хормонални нарушения и др.

НАИСТИНА ЛИ Е ТОЛКОВА ОПАСНО?

Не, разбира се. Възстановяващият ефект отслънцето на витамин D все още не е отменен! Лято, море, слънце, вода, останете на открито – всичко това е прекрасно, тъй като то лекува, подобрява обмяната на веществата и укрепва имунитета на детето. Основното нещо – не забравяйте, че не е нужно да правите слънчеви бани в “пиковите” часове и да използвате слънцезащитни продукти едновременно. И бъдете здрави!

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + four =