Смъртоносен пожар и сблъсъци в бежански лагер в Гърция

Най-малко един човек е загинал, след като избухна пожар в пренаселен бежански лагер на гръцкия остров Лесбос, съобщава Би Би Си (BBC), позовавайки се на местните власти. Те казват, че

в лагера е намерено овъгленото тяло на жена, по-късно стана ясно, че са загинали майка и дете.

„Научихме с дълбока тъга, че днес животът на жена и дете са били изгубени при пожар на Лесбос“, написа в Туитър в неделя гръцкият клон на агенцията за бежанци на ВКБООН, която работи по Лесбос.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне разбунтувалите се мигранти, които твърдят, че пожарникарите били прекалено бавни в реакциите си срещу огнената стихия. Вечерта (в неделя) започнали сблъсъци между групи мигранти и бежанци от различни националности и религии. Хиляди семейства започнали да бягат от лагера.

Стотици мигранти нападнаха пожарникарите, дошли да гасят огъня,

и разбиха две пожарни машини, предаде агенция БГНЕС. Пожарникарите били принудени да напуснат лагера и да гасят от разстояние. Изгорели са седем или осем фургона, съобщават гръцки медии.

В лагера „Мория” са настанени около 12 хил. мигранти в палатки и контейнери, но официално капацитетът му е само за 3 хил. души,

което води до сериозна пренаселеност. През последните седмици се наблюдава масивен поток от мигранти от турското крайбрежие.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + nine =