Спанак: всичко най-хубаво наведнъж!

Французите наричат спанака “вълшебна метла”. Той активира панкреаса и стимулира червата.

Родината на този зеленчук е Персия. Известно е, че е култивиран много преди нашата ера.

През 11-ти век Ибн Сина пише за лечебните свойства на спанака, наричайки растението “кралят на зеленчуците”. През 13-ти век спанакът е пренесен в Испания от арабските завоеватели, а през 16-ти век вече се отглеждат няколко разновидности на спанака. Тогава зеленчукът е бил варен със захар и се е използвал като лаксатив. И до днес спанакът е любима храна за италианци французи.

През 20-30-те години на миналия век е имало научни статии за съдържанието на спанака: невероятно количество хлорофил, много железни оксиди и огромен брой протеин (почти толкова, колкото в млякото). Спанакът е обявен почти за панацея за желязодефицитна анемия, а след това като се добави хлорофила, твърдят, че той е фантастична възможност за увеличаване на хемоглобина в кръвта и, разбира се, спанакът може да “излекува” много заболявания.

В действителност, както се оказва, 3℅ оксалати са открити във въздушната част на растението, а тази цифра е доста висока. Хлорофилът в листата е малко повече, отколкото в зелените листа на всички зеленчукови растения. Спанакът съдържа почти същото количество желязо, като картофите, а витамините и другите полезни вещества присъстват в същите количества, както при другите зелени култури. Спанакът със сигурност е полезен, но не е нужно да му се приписват”чудотворни” свойства.

Каква е ползата от спанака?

Спанакът съдържа  растителни протеини, мазнини, моно- и дизахариди, нишесте, целулоза, органични киселини, флавоноиди, мултивитаминен комплекс: провитамин А (каротеноиди), В, С, Р, РР, Е, N.

Тези витамини в спанака са придружени от почти всички необходими макро- и микроелементи.

Калоричността на спанака е 23 kcal на 100 гр.

  • Протеин – 2,3℅
  • Въглехидрати – 1,7℅
  • Мазнини – 0,3℅
  • Влакна – 0,6℅
  • Минерални соли – 1,0℅
  • Вода – 93,3℅.

Спанакът е шампион по съдържание на йод, който предпазва от стареене. Съдържа малко количество витамин К и фито-вещества, които намаляват риска от слепота.

Разнообразието от витамини, в комбинация с не по-малко различни минерални вещества, прави спанака полезен зелен зеленчук за хора от всяка възраст.

Предимствата на спанака

Спанакът нормализира чревната перисталтика при запек и метеоризъм. Той има тонизиращо, слабително, диуретично и противовъзпалително действие.

Спанакът се използва като хранителен продукт при заболявания на нервната система, изтощение, анемия, хипертония, диабет, гастрит, ентероколит. Спанакът е полезен при възстановяване след тежки заболявания.

В допълнение, спанакът активизира метаболизма на въглехидратите, стимулира синтеза на жизнени хормони, подобрява настроението, помага за отслабване.

Противопоказания

Недостатъкът на спанака е наличието в него на голямо количество оксалова киселина. Тя води до повишено образуване на камъни в организма. Оксаловата киселина е вредна за пациенти с подагра, ревматизъм, гръбначни заболявания, заболявания на пикочните пътища.

Поради големите количества оксалова киселина, на децата трябва да се дават малки количества от този зеленчук. Но когато спанакът се използва в прясно състояние, оксаловата киселина няма вредно въздействие. За неутрализиране на оксаловата киселина се добавя малко мляко или сметана във водата по време на готвене.

Голямо количество оксалова киселина се натрупва в старите листа, а в младите тя почти липсва. Ето защо се препоръчва, да се яде спанак в началото на пролетта.

При покупка обръщайте специално внимание на състоянието на листата на растението. Те трябва да бъдат свежи,млади и ярко зелени.

Пресни листа от спанак е най-добре да се консумират веднага или на следващия ден, в противен случай те ще загубят своите ценни свойства, вкус и цвят.

Замразеният спанак, който се продава в супермаркетите, не губи своя вкус и полезни свойства, ако е съхраняван правилно (при -10°С може да се съхранява до 3 месеца). Замразеният спанак запазва всички витамини и хранителни вещества, които се намират в пресния зеленчук.

Спанакът се използва както в прясна, така и в преработена форма. Добавя се в салати, супи, тестени изделия, картофено пюре, включва се в различни ястия, както и като сок.

При приготвянето, спанакът трябва да се измива обилно с течаща вода.

Трябва да се има предвид, че спанакът може да се съхранява 24-48 часа. След това, от нитритните соли в зеленчука се образуват соли на азотводородна киселина, вредни за организма.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − seven =