Спешни мерки срещу Африканската чума в Смолянско

Спешни мерки бяха взети срещу Африканската чума поради нейното все по-голямо разпространение в Смолянска област. Задействани са всички възможни механизми за неутрализиране на болестта.

Разпредено е да се вземат мерки за предотвратяване въвеждането на територията на област Смолян, на предназначено за лична консумация свинско месо, суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо от държави, в които има установени огнища на Африканска чума по свинете.

Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Митническо бюро-Смолян, трябва да извършват проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на област Смолян за нарушение на мярката.

Откритите суровини и храни да се изземват и предават за унищожаване. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните да организира извършването на дезинфекция на влизащите в областта транспортни средства от ГКПП-“Златоград”, е посочено още в заповедта на областния управител.

Според разпореждането на Славов, трябва да се организира и почистване на всички паркинги и места за почивки на пътуващите в областта, като отпадъците да се изхвърлят на определени от кметовете места и да се дезинфекцират.

До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на заболяването.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − three =