Спортът е важен и за възрастните: Тренира паметта

 

Спортът е особено важна част от живота на всеки или поне трябва да бъде. Учени от университета на Мериленд доказаха, че дори само една тренировка може да промени начина, по който работи човешкият мозък и да подобри паметта на възрастните хора, предаде Daily Mail.

Според здравните специалисти редовното движение е важно и умерената физическа активност като бързо ходене седмично трябва да е поне два часа и половина. Все пак и само една 30-минутна тренировка подобрява активността в ключови райони за паметта в мозъка. След това възрастните по-добре си спомнят информация.

Спортът се оказва особено важен и в тази напреднала възраст, тъй като става ясно, че 13 процента от хората над 60 години имат проблеми с паметта. Между 60 и 70-годишна възраст фронталният лоб и хипокампусът започват да се свиват и това затруднява запомнянето.

Дълго преди това обаче хората все по-трудно запомнят имена и телефонни номера. Различните видове памет започват да намаляват по различно време и с променлив темп. Физическата активност е полезна за запазването на всички тях.

Тя въздейства на мозъка както пряко, така и непряко. Намаляват възпаленията, избягва се инсулиновата резистентност и това има защитен ефект върху мозъчните клетки.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =