Срив на икономиката на САЩ заради COVID-19

„Като цяло икономическата активност в САЩ ще падне до безпрецедентни нива през второто тримесечие на тази година”.

Това прогнозира председателят на Федералния резерв Джером Пауъл на брифинга след традиционната среща на борда на централната банка за определяне на паричната политика.

„Както дългът, така и продължителността на икономическия спад са изключително несигурни и до голяма степен ще зависят от това, колко бързо вирусът ще бъде поставен под контрол”, предупреди Пауъл.

„Дълбочината на икономическия спад ще зависи от политическите действия, предприети на всички управленски нива за ограничаване на срива и подкрепяне на възстановяването, когато обществената здравна криза премине”, заяви Пауъл.

Той обеща, че Фед ще използва всички възможни инструменти, за да подкрепи икономиката.

Вчера централната банка на САЩ не промени основния лихвен процент, който беше намален до 0 в началото на кризата през март. Освен това Пауъл не обяви срокове за повишаване на лихвите, както се очакваше.

„Ще запазим лихвените проценти на тези нива, докато не сме сигурни, че възстановяването е в ход”, посочи Пауъл.

„От доста време дългът расте по-бързо от икономиката. Но сега не е времето да действаме срещу тези опасения. Сега е времето да използваме голямата финансова мощ на САЩ, за да направим необходимото да подкрепим икономиката”, каза председателят на Фед.

Централната банка ще задейства 9 инструмента за кризисно финансиране на обща стойност 2,3 трилиона долара.

През първото тримесечие, по данни на Бюрото за икономически анализи, икономиката на САЩ се е свила с 4,8%. Това е най-резкият спад на брутния вътрешен продукт от 2008 г. насам.

Прогнозите за най-голямата икономика в света са определено мрачни. Според анализаторите сривът през второто тримесечие ще е далеч по-голям, вероятно рекорден откакто започва да се води систематична статистика през 40-те години на миналия век. От „Блумбърг” очакват БВП да падне с 37%, но според „Уникредит” спадът може да е с 65% на годишна база.

Последните данни за заразата с новия коронавирус също не предлагат успокоение. През последното денонощие в САЩ за починали 2 502 души с ковид-19. Общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 1 064 772. А на загиналите – 61 669. Кривите на нарастване, както на болните, така и на смъртните случаи не показват тенденция към забавяне.


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − eight =