Продължителният стрес е един от факторите, които оказват влияние върху косата. Когато се намираме под непрестанно напрежение, настъпва състоянието, наречено телоген ефлувиум. Хората, които страдат от него, не загубват косата си напълно, а получават изтъняване на косъма.

По принцип състоянието засяга скалпа, но в някои случаи може да обхване и други части на тялото, например веждите.

Друга причина за косопад е прекаленото третиране и употребяване на стилизиращи продукти. Ако косата често е подложена на топлинна обработка, може да се увреди, накъса и в резултат да окапе.

Препоръчително е да се използва шампоан без сулфат, както и да се нанасят ежеседмично стимуланти и подсилващи маски. Между 6 и 8 седмици е необходимо подстригване, за да се премахнат нацъфтелите краища.

Причината за обилния косопад може да е и заради проблем с щитовидната жлеза. Тя синтезира хормони, необходими за метаболизма, растежа и развитието. Както при настъпване на хипотиреоидизъм, така и при свръхактивната дейност на жлезата, може да настъпи косопад.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Други причини за окапване на косата може да са:

  • Синдром на поликистозните яйчници;
  • Смяната на сезоните;
  • Реакция на организма от приети лекарства. Такива са противозачатъчните, лекарствата за кръвно налягане, антидепресантите и др.;
  • Анемията също води до косопад. Недостигът на желязо най-често се получава от налагане на строги диети. Почти една на всеки 10 жени между 20 и 50 години страда от анемия.;
  • Ако главата не се кръвоснабдява достатъчно, косата може да окапе. Една от причините може да бъде честият прием на кафе, който рязко свива или разширява кръвоносните съдове.;
  • Дефицитът на Витамин В също води до падане на косата. При установена липса на витамина, е необходима консултация със специалист. Витамин В може да намерите в рибата, месото, ядките и др.

За да ускорите възстановяването на косата, може да включите в менюто си и протеини, мляко, ядки, семена, авокадо, храни богати на цинк и мастни киселини. Допълнително може да се приема витамин А и Е.

Попринцип всеки ден падат между 60 и 100 косъма. Ако обаче има по-голям косопад, е препоръчително да се проведе консултация със специалист.