Студен душ: Отказът на ирански петрол ще удари цените на петрола

По искане на Съединените щати купувачите на ирански петрол трябва да се откжат от него до ноември. Китай отхвърли това изискване. Какво ще направи вторият клиент на Иран – Индия? И как реагират котировките на петрола?

Геополитиката стимулира движението на цените на петрола нагоре от март тази година, когато цените се стабилизираха около 65 долара за барел. Основният импулс за цените беше засиленият натиск върху Иран в навечерието на срещата на лидерите на Съединените щати и Саудитска Арабия. В същото време сезонното отслабване на физическия пазар заема второ място. Ръководителят на саудитското външно министерство описва споразумението за иранската ядрена програма, сключено през 2015 г., като грешка и изразява готовност за “по-строги мерки” в отговор на иранските “престъпни действия” в Близкия изток.

Като се има предвид желанието на САЩ, да се възстановят стабилните отношения със Саудитска Арабия (след охлаждане, което е настъпило по време на администрацията на Обама заради сключването на ядрено споразумение с Иран), инвеститорите са започнали да вземат под внимание в пазарните оценки на американската продукция, вероятност от споразуменията и налагането на нови санкции на Иран , перспективата за преразглеждане на ядрената сделка много дълго време, за петролния пазар това е важен фактор, защото последиците от това събитие могат да бъдат много сериоэни..

За около $ 80 за барел цената на Brent се втурна в средата на май, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп възстановен санкциите срещу Иран в по-твърда форма, отколкото мнозина очакваха. Купувачите на ирански петрол са задължени преди 4 ноември 2018 г. да намалят обема на покупките до нула, според обжалването на Съединените щати. Въпреки това, в началото на юли, държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че в действителност САЩ проучват исканията на някои държави в съответствие, че те са били освободени от влиянието на санкции в случай на внос на ирански петрол.

Решението в края на юни, е вэето с цел да се облекчат ограниченията за производство на ОПЕК эа петрола през втората половина на 2018 с 1 милион барела на ден, за да се компенсира евентуално намаляване на доставките на петрол от Венецуела и Иран. Това е отстъпление от нивото от $ 80 за барел към $ 70 за барел.

Този диапазон се държи от средата на април и е равновесен коридор, в който котировките продължават да показват странични тенденции до ден днешен. Ние добавяме, че тези нива са оправдани от динамиката на петрола и петролните продукти в страните от ОИСР, които продължават да са малко под петгодишната средна стойност.

По време на предишните санкции, клиентите на иранския петрол трябваше да намалят покупките на най-малко 20%, което доведе до спад в производството през 2012-2016 г. с 1 милион барела на ден до 2.8 милиона барела на ден. След отмяната на санкциите производството се възстановява на 3,8 милиона барела на ден. Като се има предвид твърдостта на текущата позиция на САЩ, производство може да спадне с 1,3 милиона барела на ден до 2.5 милиона барела на ден. Инвеститорите започнаха да се съмняват, че ръста на предлагането с 1 милион барела на ден, което се очаква от ОПЕК и партньори, ще бъде достатъчно, за да се избегне недостиг на пазара преэ 2018 г., като се има предвид продължаващото намаляване на доставките от Венецуела. Миналата седмица много инвеститори започнаха да отчитат намаляването на предлагането през четвъртото тримесечие на 2018 г., което доведе до значително увеличение на цените на петрола.

Участниците на пазара продължават да наблюдават данните за доставките на танкери, оценявайки въздействието на предстоящите санкции върху динамиката на износа на петрол от Иран. В началото на август обемът му се оценява на 2,1 милиона барела на ден (0,4 милиона барела дневно под максималната стойност эа годината, записани през април), а до края на първата половина на август, той е средно само 1,5 милиона барела на ден – с 0,7 милиона барела на ден по-малко от предния месец. Пазарът очаква спад в доставките от Иран през следващите месеци до по-малко от 1 милион барела на ден, което доведе до намаляване на фючърсните доставки през ноември и декември (ситуация, в която фючърсите върху пазарната цена ще са с по-ниска от цената на базовия актив).

Това състояние на фючърсната крива показва, че в момента инвеститорите очакват, че в края на годината търсенето ще превиши предлагането. Обърнете внимание, че забавянето на фючърсите за доставка през ноември и декември е заменило contango в средата на миналата седмица. Тогава за първи път от средата на юли договорите за доставка за два месеца започнаха да се пазарят по-високо.

Брент цената щеше да е около $ 80 за барел, ако Пекин наскоро не реши да заобиколи наложените икономически санкции на Иран, Техеран се съгласи с покупки при коригираните условия за доставка, което осигурява ирански танкери. Нека добавим, че по-рано Китай купи ирански петрол по FOB термини. Сега Иран ще бъде отговорен за корабоплаването и товарното застраховане, тъй като западните корабособственици все повече отказват да транспортират въглеводородни суровини от тази страна.

Обемът на доставките на петрол за Китай през януари до юли е средно 0.65 милиона барела на ден, което съответства на приблизително 30% от общия износ на Иран (2,2 милиона барела на ден). По този начин Китай най-накрая отхвърли искането на САЩ за намаляване на покупките на петрол от Иран, въпреки че се съгласи да не увеличава обема на този внос. През същия период, доставкат на Иран за Индияа е в размер на 0.62 милиона барела на ден, в Япония – с 0.12 милиона барела на ден, в други азиатски страни – 0.33 милиона барела на ден, докато в страните от ЕС – 0.46 милиона барела на ден.

Сега фокусът е върху Индия, втората по големина на покупките клиенти на Иран: основният въпрос е дали има съгласие от Делхи на същата верига на доставки, както и Китай, и дали ще се съгласи с американските условия, эа намаляване на предлагането на “нула”. Частичното отхвърляне на иранските доставки е най-вероятно, докато всички други държави със сигурност ще откажат изцяло да закупуват ирански суровини. Това ще доведе до намаляване на износа до около 0,8 милиона барела на ден.

Гореизложеното посочва по-нататъшното покачване на цените до горната граница на равновесния коридор. По-добре обаче е да реагирате на оптимистичните настроения със здравословен скептицизъм. Рязкото покачване на цените на горивата в САЩ се дължи на високите цени на петрола и има отрицателен ефект върху избирателите в навечерието на предизборната кампания, в рамките на междинните избори в Конгреса на САЩ, които ще се проведат на 6 ноември 2018, Вашингтон наскоро реши да продаде на пазара 11 милиона барела петрол от стратегическия петролен резерв за компенсиране на загубата от доставките от Иран. Ако е необходимо, този обем може да се увеличи значително.

Също така трябва да се има предвид да се отбележи, подписаното преэ юли споразумение между Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия да се увеличи производството, възоснова на факта, че Кралството има резервен обем с капацитет от 2 милиона. барела на ден.
Крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, каза след разговорите, че страната му ще използва своя “разум, ако е необходимо, за да се осигури баланс на пазара.” В този контекст следва да се има предвид направеното в началото на юни изложението на Saudi Aramco Amin Насър, че в момента свободните мощности на компанията му са в размер на 2 милиона барела на ден, и той е в състояние да увеличи производството от 10 милиона барела на ден до 12 милиона барела на ден, за да се посрещне допълнителното търсене на нефт. По изчисления на Bloomberg, производството на петрол в Саудитска Арабия през юли нарасна до 10,65 милиона барела на ден от нивото преэ май от 10 милиона барела на ден :. Това означава, че свободният капацитет е 1,35 милиона барела на ден. Тези фактори сочат очевидната наличност и желание за допълнителни лостове на влияние върху световното предлагане.

При анализа на последната вербална интервенция от двете страни по време на долната или горната граница на цените на коридора Brent $ 70-80 за барел изглежда, че този обхват е компромис както за потребителите, така и на производителите. Като обобщим, струва си да се приеме, че планираният дисбаланс през есента на тази година в посока на растеж на цените на фона на намаляващите обеми от Иран вероятно ще бъде посрещнат с еднакво противопоставяне.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 8 =