Свиневъди искат обявяване на бедствено положение

Индустриални свиневъди призоваха за обявяване на бедствено положение на територията на цялата страна заради разпространението на африканска чума по свинете, предаде БГНЕС.

На спешна пресконференция представителите на бранша поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната ни.

„30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара“, заяви свиневъдът д-р Румен Караманов. Той подчерта, че браншът е важен за страната ни, защото предоставя на пазара продукция с 2025% по-ниска цена от тази в Европа.

Позицията им е подкрепена от Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и от представители на бранш месодобив и месопреработване. Всички те се обединяват около тезата, че един от основните проблеми е отглеждането на животни в т. нар. „заден двор“. „Този сектор не е проблем за нас и ние не сме против него. Той обаче е длъжен да спазва всички мерки за биосигурност“, призова д-р Караманов.

Законът позволява в „заден двор“ да се отглеждат до 5 животни и то само за угояване и лични нужди. Забранено е отглеждането на животни за разплод и свине-майки.

„Индустриалното свиневъдство е легален сектор – не можем да продадем нито едно прасе без съответните документи“, обявяват от бранша и подчертават, че при отглеждането „заден двор“ липсва какъвто и да е контрол, както и информация за произхода на животните, което ги превръща в част от сивия сектор.

Представителите на бранша настояват още темата да не бъде политизирана, а партиите да не се опитват да трупат политически дивиденти от разпространението на Африканската чума.

Чуха се обаче и някои негативни мнения, според които властта е проспала цяла една година, в която се е знаело за болестта, но не са предприети необходимите действия.

По-рано днес

Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийските села, които попадат в 20-километровата санитарна зона.

Предупреждения са залепени на входовете на кметствата в Мировяне и Мрамор.

Срокът е до днес, ако не се направи, след това всички прасета ще бъдат умъртвени със заповед на министерството.

Протест заради принудителното избиване на домашни прасета. 31 пазарджишки кметове се бунтуват срещу мярката до днес, 2 август, всички стопани на домашни прасета да ги умъртвят доброволно.

След спешна среща със земеделския министър срокът беше удължен с една седмица.

Представители на бранша свикват пресконференция във връзка с мерките срещу африканската чума по свинете.

„Ще продължим протеста и няма да съдействаме на органите. Няма да заколим прасетата, докато не получим ясно информация как хората ще бъдат обезщетени”, заяви кметът на село Хаджиево Андон Андонов. Според него компенсацията трябва да бъде минимум 1000 лв. на прасе.

„В четвъртък кметовете изявиха готовност за сътрудничество и сега изведнъж разбирам, че са се отметнали от обещанието си. Те не знаят законовите разпоредби в страната. Животните трябва да се регистрират. Искаме хората да ни помогнат доброволно”, заяви зам.-министърът Янко Иванов пред „Здравей, България” по NOVA.

До 2 август стопаните на свине в обекти тип „заден двор“ на територията на общините Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен, и Сливен следва да извършат доброволно клане на животните. Заповедта за клане на животни от личните стопанства важи за общо 18 области в страната, като в останалите 11 области срокът изтече. За област Пазарджик срокът за умъртвяване на свинете беше удължен до 11 август след спешна среща на стопани със земеделския министър Десислава Танева в четвъртък.

Съгласно указания, изпратени от областните управители на петте области за прилагане на превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, общините информираха стопаните на свине в обекти тип „заден двор“, че в срок до 2 август (петък) следва да извършат доброволно клане на животните.

Териториите на шестте области попадат в 20-километровите зони около индустриални ферми, в които трябва да се преустанови отглеждането на свине.

Мярката беше въведена с писмо на министър Десислава Танева по повод проведеното на 29 юли заседание на Централния епизоотичен съвет и взетите на него решения.

След изтичането на определения за петте области срок – 2 август, както и за Пазадржишка област – 9 август, ще се пристъпва към принудително умъртвяване на животните от органите на Областната дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл. 139а от Закона за ветеринаромедицинската дейност.

До хиляда лева ще бъдат глобите, ако бъдат установени нови животни за отглеждане в шестмесечния карантинен срок. На същата санкция подлежат и заловени прасета, които нелегално се транспортират между селищата.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят на стопаните, че месото не трябва да бъде замразявано, защото вирусът на чумата е изключително издръжлив. Добитото месо от закланите животни трябва да премине термична обработка минимум 30 минути на минимум 70 градуса, и тогава да бъде съхранявано. Причината е, че вирусът на африканската чума е изключително устойчив при изсушаване, пушене, осоляване, охлаждане и замразяване на месото.

Положението с африканската чума в момента е много тежко. Държавата не се е провалила, в определени области е можело да бъдат положени повече усилия, заяви преди ден и земеделският министър Десислава Танева.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − eight =