СЗО призовава страните да забранят употребата на транс-мазнини в хранителната промишленост

Световната здравна организация категорично препоръчва на всички страни да изключат напълно трансмазнините от производството на храни. Предложението се аргументира от стряскащата статистика.

Всяка година транс-мазнините убиват до половин милион души по целия свят.

СЗО стартира първата си инициатива за премахване на транс-мазнините от промишленото производство на храни. Генералният директор на СЗО  Адам Тедрос, на пресконференция в понеделник призова всички страни да премахнат напълно транс-мазнините от производството на храни до 2023 г.

Елиминирането на промишлени транс-мазнини от храните е възможно и осъществимо, но главно в страните с високи доходи и в западните страни. Трябва да се разширят тези усилия във всички държави.

Транс-мазнините и преработените храни като маргарин, кексове и бисквити, запушват артериите, повишават нивото на “лошия холестерол” и допринасят за възникването на състояния като сърдечни заболявания и инсулт. СЗО декларира, че повече от 500 000 души по света (много от коото са от държави с нисък и среден доход) умират всяка година в резултат на консумацията на прекалено много транс-мазнини.

В много страни, правителствата, под натиска на големите компании се противопоставят на изискванията на инициативните групи да забранят използването на транс-мазнини на законодателно равнище. Действията на доброволците обаче все пак водят до намаляване на степента на използване на този вреден компонент в храните.

Факти за транс-мазнините

  • Има два вида транс-мазнини. Естествени, които се намират в някои млечни и месни продукти, като говеждо и агнешко, докато изкуствените транс-мазнини се създават чрез добавяне на водород към течни растителни масла, за да ги направят по-твърди.
  • На етикетите на продуктите, най-често срещаното наименование на транс-мазнини е фразата “частично хидрогенирани масла”.
  • Транс мазнините повишават LDL холестерола и понижават HDL холестерола, и могат да доведат до сърдечни заболявания и инсулт.
  • Изследване, проведено в Харвардския университет през 2014 г., показва, че Египет е страната с най-висок прием на транс-мазнини в света, следвана от Пакистан, Канада, Мексико и Бахрейн.

Саймън Капеуел, професор по обществено здраве и политика в Университета в Ливърпул заявява обаче, че правителствата на повечето страни са все още твърде далеч от налагането на забрана за употребата на транс-мазнини. Около 1℅ от дневните количества калории, които консумираме всеки ден, идва от тези съединения (което е под препоръчителните в много страни 2℅). Професор Капеуел отбелязва, че бедните хора са по-склонни да използват транс-мазнини.

Какви действия предприемат страните по света?

Сърдечно-съдовите заболявания убиват 160 000 души във Великобритания всяка година. Около 2000 – 3000 души умират в резултат на хронични заболявания, причинени от консумяцията на транс-мазнини.

Много богати страни, в последните години са предприели действия за намаляване на нивото на транс-мазнини в хранително-вкусовата промишленост. Но в по-бедните страни, където нито доброволно, нито правно регулиране често не съществува, това е сериозен проблем за общественото здраве.

Дания стана първата държава, която забрани производството на транс-мазнини през 2003 г. Оттогава тя е последвана от Швейцария, Австрия, Унгария, Исландия, Норевгия. САЩ и Канада възнамеряват да въведат тази година забрана за частично хидрогенирани масла.

Изберете здравословното сваляне на килограми с натуралните капсули Lipoin.

Австрия, Дания, Унгария, Исландия, Норвегия, Чили, Еквадор и Сингапур са сред страните, които ограничават съдържанието на транс-мазнини в промишленото производство във всички храни до 2℅ от мазнините и маслата. Латвия, Словения и Швеция са приели ппдобни ограничения, които все още не са влезли в сила.

Канада, САЩ, Индия, Филипините, Бахрейн, Саудитска Арабия и Южна Корея изискват етикетирането на транс-мазнините върху опаковките. Докато Иран ограничава транс-мазнините в мазнините  за готвене до 2℅, и до 5℅ в други храни.

Изкуствените транс-мазнини, наричани също транс мастни киселини или TFA, се получават чрез добавяне на водород към растителното масло и се използват за преработените храни, за да удължат техния срок на годност.

Проучванията показват, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания в Дания значително намалява след забраната, което е особено забележимо в сравнение със страните, които не са го направили. СЗО се надява да насърчи правителствата да приемат и прилагат задължителни правила за производителите на храни.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + fifteen =