Търговска война между САЩ и Китай: влизат в сила нови тарифи

Китайско- американският търговски конфликт навлиэа в нов етап, след като официално влязоха в сила последните тарифи за тарифни квоти, насочени общо към двустранно търгувани стоки на стойност 260 млрд. долара.

Новите данъчни ставки влязоха в сила в 12:01 часа в Пекин на 24 септември, точно както часовникът на Вашингтон премина в полунощ. Миналата седмица, веднага след като Вашингтон въведе тарифи на китайския внос от 200 милиарда долара, обхващащи почти 6000 позиции, вариращи от потребителски стоки до хранителни продукти, Пекин отвърна с въвеждане на налози върху американски продукти на стойност 60 милиарда долара.

Китайските контрамерки обхващат всичко от по-малки въздухоплавателни средства, компютри и текстил до химикали, месо и вино. Над 3,500 американски продукта ще бъдат предмет на допълнителна тарифа за внос от 10%, докато вторият списък с повече от 1600 артикула ще бъде предмет на допълнителна тарифа от пет процента.

Пекин обвинява американските протекционистични политики за ескалация на търговския конфликт между най-големите световни икономики. Вашингтон от своя страна твърди, че кражбите на Китай в областта на интелектуалната собственост и технологии, както и широкият търговски дисбаланс, са довели до увеличаване на напрежението.

Последният кръг на тарифите повишава залозите в търговската битка. В края на юли и август страните вече въведоха допълнителни такси срещу около 50 милиарда щатски долара на стоките на другите. Въпреки страховете, изразени от голямата бизнес американска общност, предупреждавайки за последния кръг от санкции, Доналд Тръмп заплаши Пекин с по-нататъшни наказателни мерки, ако Китай отвръща срещу действията на Вашингтон, вместо да се поддаде на натиска.

“Търговската война на Китай срещу САЩ продължава от години,” каза държавният секретар Майк Помпео в неделя, эа  Fox News. “Ето какво е различното в тази администрация. Доколкото човек иска да нарече това търговска война, ние сме решени да го спечелим.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 18 =