Тази нощ преминаваме към зимно часово време

Tази нощ преминаваме към зимно часово време. Това означава, че трябва да върнем часовниците с час назад. Смяната официално става на 27 октомври в 4.00 часа.

От Българските държавни железници съобщиха, че заради преминаването към зимно часово време нощта срещу неделя, ще се наложи 13 пътнически влака да престоят по един час на гарите, за да пристигнат по разписание.

Влаковете да ще спрат в първата железопътна гара по маршрута си при наближаване на 4:00 часа, когато часовниците се връщат на 3.00 часа и ще изчакат 60 минути.

В повечето държави традицията за смяна на времето датира от Първата или Втората световна война или от петролната криза през 70-те години, както в България. От 80-те години насам Европейският съюз започна постепенно да приема законодателни актове, въз основа на които всички държави членки да се споразумеят да преминават едновременно от зимно към лятно часово време и обратно, и да бъдат премахнати националните графици.

От 1996 г. всички европейци преместват часовниците си с един час напред в последната неделя на март и с един час назад в последната неделя на октомври. Целта е да се преодолеят проблемите, особено в секторите на транспорта и логистиката, които възникват поради некоординирано прилагане на смяната на времето през годината.

Паралелно с разпоредбата за преминаване към лятно часово време в Европейския съюз, държавите членки използват три различни часови зони или стандартно време. Решението за стандартното време е от национална компетентност.

Сега преговорите за прекратяване на сезонната смяна на часовото време са в застой в Съвета на ЕС. Европейската комисия не може да посочи срок за приемането на решение. Предвижда се, ако държавите членки постигнат напредък в преговорите, да прехвърлят въпроса към Европейския парламент, който по принцип е съгласен с първоначалното предложение на ЕК смяната на часовото време да спре до 2021 г.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =