Тереза Мей подаде оставка

Премиерът на Великобритания Тереза Мей подаде оставка днес. С това започва процесът за избора на неин наследник.

Мей се оттегля и от председателския пост на Консервативната партия. Тя ще остане временно министър-председател, докато бъде избран нов.

Процедурата е сложна. Премиерът на Великобритания може да се оттегли само ако може да представи на държавния глава – кралица Елизабет II, кандидат за поста, който се ползва с подкрепата на определено мнозинство в долната камара на парламента.

До 10 юни ще се приемат кандидатури. От 13 юни депутатите-консерватори ще проведат няколко кръга гласувания, за да намалят броя на кандидатите, като ще се гласува тайно. Всеки кандидат с 16 гласа или по-малко в първия кръг ще отпадне. Ако всички кандидати имат повече от 16 гласа, отпада този с най-малко гласове.

Във втория кръг на гласуване отпада всеки кандидат с 32 гласа или по-малко. Ако всички кандидати имат повече от 32 гласа, отпада този с най-малко гласове.

По-нататъшните гласувания са насрочени за 18, 19 и 20 юни и ще продължат, докато останат двама кандидати.

След това ще има и национален вот на 160-хилядната членска маса на партията, която ще избира между двамата финалисти.

Досега Тереза Мей управляваше с минимално мнозинство от шестима депутати, които намаляха до петима след победата на лейбъристите за вакантното депутатско място от Питърбро.

Това означава, че ако само трима депутати от досегашното мнозинство не подкрепят новия кандидат за премиер, той няма да получи необходимия вот на доверие.

Цялата процедура трябва да завърши не по-късно от 22 юли, като не е ясно дали парламентът все още ще заседава на тази дата или ще е разпуснат в лятна почивка.

Мей обяви намерението си да подаде оставка на 24 май в емоционално изказване, след като британските депутати на три пъти отхвърлиха нейното споразумение за Брекзит, договорено с ЕС.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 2 =