Термална вода: свойства и употреба

Термалната вода – това не е някаква течност в бутилка. Това е вода от термични резервоари (гейзери), чиято температура е над температурата на околнаа среда. Тя се дестилира и бутилира. Цената на тази вода може да варира от 7-10 до 20 долара за литър. Каква е тайната на термалната вода?

Горещите извори отдавна се считат за терапевтични и хората се къпят в тях, за да се отърват от различни болести. В древната японска култура, балнеологията (лечението на болести с помощта на термални бани) е едно от основните направления на медицината. И въпреки факта, че ефективността на термалните бани не е клинично потвърдена, много от тях имат полезни свойства (отстраняване на стреса, възпалителни процеси в тялото и релаксация).

В зависимост от минералния състав и температурата, с която водата изригва от земните недра, тя носи сама по себе си различни полезни компоненти. Водата в гейзера може да бъде солена или прясна, наситена със сероводород, азот, селен, флуор, бром, йод или други полезни вещества. Термалната вода се бутилира в стерилни флакони, така че за дълго време запазва полезните си свойства.

Термалната вода от тези горещи извори съдържа повече минерали от обикновената, но минералното съдържание на различните марки се определя от произхода на термалната вода. Минералите могат да включват хлориди, натрий, селен, калций и магнезий. Различните термални води имат предимствата на различните минерали, коото влизат в състава им.

Научни доказателства за ползите от термалната вода

Извършени са няколко проучвания за оценка на ползите от термалната вода, но те са платени от компании, продаващи тази вода. В допълнение, много от тези проучвания се провеждат in vitro, което означава, че е изследвано взаимодействието на водата с клетките или тъканите в контролирана среда извън живия организъм. Тези проучвания са полезни, но те не винаги говорят за ефективността на продукта извън лабораторията.

В едно проучване е установено, че термалните води предпазват клетките от увреждания, причинени от UV. В същото проучване е установено, че кремовете с термална вода от La Roche-Posay намаляват последствията от слънчево изгаряне при някои хора, след излагане на UVB лъчи. Показано е, че водата има противовъзпалителни и дори анти-канцерогенни свойства.

В друго проучване от 2012 г.се изследва лечебната сила на термалната вода върху раните на животни и се установи, че тя притежава “възстановителни свойства”.

Установено е, че кремовете с добавена термална вода са полезни за хора с екзема и псориазис и също така намаляват появата на белези. Проучване, проведено през 2010 г., също показва, че термалната вода премахва дразненето.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Как да използваме термална вода?

Термалната вода може да се използва по няколко начина. Тя има лека и деликатна текстура, така че може да се включи в ежедневната грижа за кожата или да се използва като основа или фиксация за грим.

Тоник

Нямате тоник? Не е проблем. След почистване на лицето, напръскайте с термална вода, за да освежите лицето преди лягане или сутрин, и я пригответе за прилагане на всякакяи серуми или кремове.

Овлажнител

Както вече разбрахте, термалната вода може да се използва преди да се приложи грим, но знаете ли за нейните овлажняващи свойства? Прилагането на термална вода след хидратиращ крем ще спомогне за засилване на хидратацията на кожата. Следващият път, когато измиете лицето си, нанесете крем, а след това напръскайте с термална вода, за да фиксирате ефекта.

Освежаващ спрей в горещ ден

Независимо дали сме прекарали цял ден в учене или в работа, всеки усеща липсата на енергия в края на деня. Вместо да поръчвате чаша кафе в средата на деня, използвайте спрей с термална вода, за да освежите и върнете цвета на лицето си. За по-голям ефект, съхранявайте термалната вода в хладилника.

Основа за грим

Ако искате да придадете на лицето си по-здравословен и лъчезарен вид, включете термалната вода в процеса на гримиране. Тя ще осигури на кожата ви допълнителна хидратация и блясък.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − seven =